Son yüzyılda artan dünya nüfusu ve çevre kirliliğinin sonucu olarak gıda kaynaklarındaki
azalmalar doğal ve işlenmiş gıdaların muhafazasını daha da önemli hale getirmiştir. Bu
kapsamda yeni işleme teknolojileri yanında daha uzun raf ömrü sağlayan ambalaj ve depolama
tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Biyopolimerlerden elde edilen yenilebilir filmler;
doğal, ucuz ve çevre dostu özelliklerinden ötürü son yıllarda gıda ambalajlama materyali olarak
sıklıkla kullanılmaktadır. Bu derlemede yenilebilir filmlerin yapımında son yıllarda tercih edilen
aljinat ve zein biyopolimerlerinin ambalaj materyali olarak potansiyel kullanımları
özetlenmiştir.
The decline in food resources as a consequence of the increasing world population and
environmental pollution in the last century has made conservation of natural and processed
foods even more important. In this context, besides new processing technologies, it is necessary
to develop packaging and storage techniques that provide longer shelf life. Edible films
obtained from biopolymers have been used as food packaging materials in recent years since
they are cheap, natural and environmentally friendly. In this review, the potential use of alginate
and zein biopolymers, which are preferred for production of edible films in recent years, as
packaging materials has been summarized.
Journal Section | Review Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Submission Date | September 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 7 Issue: 2 |