Bu araştırma, 2018 ve 2019 yıllarında iki yıl süre ile tesadüf parselleri deneme deseninde yapraktan artan dozlarda üre uygulaması (yapılarak) yürütülmüştür. Çakıldak fındık çeşidine yapraktan artan (0, %0.125, %0.25 ve %0.50) dozlarda üre uygulaması yapılmış olup mineral besin elementleri ve verim üzerine etkisi belirlenmiştir.
Artan dozlarda üre uygulamasının yaprak N konsantrasyonlarında istatiksel olarak önemli farklılıklar oluşturduğu saptanmıştır. Buna göre, kontrol uygulamasında iki yılın ortalaması olarak yaprakların N konsantrasyonu %1.58 iken %0.25 üre uygulamasıyla yapraktaki toplam N konsantrasyonu %2.01 düzeyine yükselerek %27 oranında artış sağladığı ve bu artışın istatistiki olarak p<0.001 düzeyinde önemli olduğu bulunmuştur.
Artan üre uygulamasına bağlı olarak yaprakların K, Ca, Mg, Mn ve Zn konsantrasyonlarında önemli farklılıklar olduğu bulunmuştur. Örneğin, iki yılın ortalaması olarak yaprakların K konsantrasyonu %0.40 iken yapraktan %0.25 üre uygulaması sonucunda K konsantrasyonu %0.80 düzeyine yüselerek 2 kat artış sağladığı saptanmıştır. Yapraktan artan dozlarda üre uygulamalarının kontrol grubuyla kıyaslandığında verimde artışlar oluşturduğu ve bu artışların da istatistiki olarak p<0.001 düzeyinde önemli olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunda fındık verimi 157 kg da-1 elde edilmesine karşın yapraktan 3 kez %0.25 üre uygulamasıyla 205 kg da-1 düzeyine yükselerek %30.6 oranında artış sağladığı belirlenmiştir.
Bu araştırma sonuçlarına göre, ürenin yapraktan 3 kez %0.25 oranında püskürtülerek uygulanması yaprakların N beslenmesini ve fındık verimi arttırması için önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | April 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 10 Issue: 1 |