Research Article

Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri

Number: 16 March 30, 2023
TR EN

Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri

Abstract

Bu çalışma, on dokuzuncu yüzyılda Avrupa’nın hegemon bir güç olarak yükselişini, adına modernleşme denilen süreci ve on dokuzuncu yüzyılda İslam düşüncesinin seyrini incelemektedir. Osmanlı sistemi içinde olmasına rağmen Batı Avrupa’nın siyasal, ekonomik ve sömürgeci gücüyle ilk karşılaşan Müslüman ülkesi olarak Mısır, hızlı ve keskin bir modernleşme sürecini deneyimlemiştir. 1798’de başlayan ve üç yıl süren Fransa’nın Mısır’ı işgali, oryantalizm açısından da bir kırılma anına işaret etmektedir. Avrupa modernitesi arka planına dayalı olarak Mısır tarihi hakkında ayrıntılı bilimsel araştırmalar bu işgal ile büyük bir birikime ulaşmış, oryantalizme yönelik yirminci yüzyıla hakim olan eleştirel söylem için de başlangıç olmuştur. Avrupa’nın ekonomik ve askeri müdahalesine karşı canlı bir tartışma ve sorgulama dönemini ifade eden on dokuzuncu yüzyılda İslami düşünürler, İslam tarihi perspektifinden ve Mısır’a özgü koşullara dayalı olarak kültürel bir cevap arayışına girmişlerdir. Çalışmada, Batı Avrupa’da başlayıp bütün dünyaya yayılan dönüşümün kavramsal çerçevesi ele alınmış, bu doğrultuda on dokuzuncu yüzyılda İslam düşüncesinde yenilik ve süreklilik unsurlarının mahiyeti tartışılmıştır.

Keywords

References

  1. Abdulhamit, Muhsin, Cemaleddin Afgani Hayatı ve Etrafındaki Şüpheler, çev. İbrahim Sarmış, Ankara: Fecr yayınları, 1991.
  2. Abdulmelik, Enver, “Krizdeki Oryantalizm”, çev. Melike Kır, Oryantalizm Tartışma Metinleri, ed. Aytaç Yıldız, Ankara: Doğubatı Yayınları, 2014.
  3. Adams, Charles C., Islam and Modernism in Egypt, New York: Russell and Russel, 1968.
  4. Afgani, Seyyid Cemaleddin, “Emperyalizme Bir Cevap”, Değişim Sürecinde İslam, ed. Esposito, John ve Donohue, John, çev. Ali Yaşar Aydoğan, Aydın Ünlü, İstanbul: İnsan Yayınları, 1991.
  5. Ahmad, Aijaz, Teoride Ulus, Sınıf, Edebiyat Jameson, Salman Rüşdi Edward Said Eleştirisi, çev. Ahmet Fethi, İstanbul: Alan Yayıncılık, 1995.
  6. Altındağ, Şinasi, Kavalalı Mehmet Ali Paşa İsyanı: Mısır Meselesi 1830-1841, Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1945.
  7. Al-Azm, Sadek Jalal ve Fakhr Abu, “Trends in Arab Though: An Interview with Sadek Jalal Al-Azm, Journal of Palestine Studies, Vol. 27, No. 2, (Winter, 1998): 68-80.
  8. Al-Azm, Sadik Jalal, “Orientalizm and Orientalism in Reverse”, https://libcom.org/article/orientalism-and-orientalism-reverse-sadik-jalal-al-azm, (Erişim Tarihi: 01.02.2023).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 30, 2023

Submission Date

December 24, 2022

Acceptance Date

March 1, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 16

APA
Somuncuoğlu, E. (2023). Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, 16, 226-248. https://doi.org/10.21021/osmed.1223925
AMA
1.Somuncuoğlu E. Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri. OSMED. 2023;(16):226-248. doi:10.21021/osmed.1223925
Chicago
Somuncuoğlu, Ecehan. 2023. “Modernleşme, Oryantalizm Ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri”. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, nos. 16: 226-48. https://doi.org/10.21021/osmed.1223925.
EndNote
Somuncuoğlu E (March 1, 2023) Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 16 226–248.
IEEE
[1]E. Somuncuoğlu, “Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri”, OSMED, no. 16, pp. 226–248, Mar. 2023, doi: 10.21021/osmed.1223925.
ISNAD
Somuncuoğlu, Ecehan. “Modernleşme, Oryantalizm Ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri”. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi. 16 (March 1, 2023): 226-248. https://doi.org/10.21021/osmed.1223925.
JAMA
1.Somuncuoğlu E. Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri. OSMED. 2023;:226–248.
MLA
Somuncuoğlu, Ecehan. “Modernleşme, Oryantalizm Ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri”. Osmanlı Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, no. 16, Mar. 2023, pp. 226-48, doi:10.21021/osmed.1223925.
Vancouver
1.Ecehan Somuncuoğlu. Modernleşme, Oryantalizm ve Mısır’da On Dokuzuncu Yüzyıl İslam Düşüncesinin Seyri. OSMED. 2023 Mar. 1;(16):226-48. doi:10.21021/osmed.1223925

Indexes

SCOPUS, TÜBİTAK/ULAKBİM TR DİZİN [SBVT]

INDEX COPERNİCUS [ICI], ISAM, SOBIAD and Scilit.


Unless otherwise stated, the articles published in our magazine are licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) license. All authors and translators who submit texts for publication in the journal are expected to be the sole copyright holders of the submitted text or to have obtained the necessary permissions. By submitting texts to the journal, authors and translators implicitly accept that these texts will be licensed under CC BY 4.0 unless explicitly stated otherwise to the editors at the outset.