Öz
Diabetes mellitus ve malnutrisyon, yaşlı hastalarda sık görülen sağlık problemleridir. Her ikisi de çok sayıda olumsuz sağlık durumlarıyla ilişkilidir. Çalışmamızın amacı, yaşlı diyabetik hastalarda malnutrisyon ile ayrıntılı geriatrik değerlendirme parametreleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Kesitsel araştırma tasarımı kullanıldı. Çalışmaya geriatri polikliniğine başvuran ≥ 65 yaş, 506 diyabetik hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, komorbiditeler, kullanılan ilaç sayısı, üriner inkontinans, ortostatik hipotansiyon varlığı ve laboratuar tetkikleri kaydedildi. Tüm hastalara ayrıntılı geriatrik değerlendirme yapıldı. Nörokognitif değerlendirme için Mini Mental Durum Değerlendirme testi (MMSE), duygu durum değerlendirmesi için Geriatrik Depresyon Skalası (GDS), fonksiyonellik değerlendirmesi için Temel Günlük Yaşam Aktiviteleri (TGYA) ve Enstrümantal Günlük Yaşam Aktiviteleri (EGYA) ölçekleri, yürüyüş ve denge fonksiyonları değerlendirmesi için Tinetti Denge ve Yürüme Testi ile Kalk ve Yürü testi (KYT), uyku durumu değerlendirmesi için Uykusuzluk Şiddet İndeksi (UŞİ) ve kas gücü için el kavrama gücü (EKG) testi dosya verileri kullanıldı. Çalışma grubu Mini Nutrisyonel Değerlendirme skorları>23,5, 17-23,5 ve <17 olması sırasıyla normal nutrisyon, malnutrisyon riski ve malnutrisyon olarak kategorize edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 76,86 ± 6,97 yıl ve %74,7’si kadın idi. Normal nutrisyonel durum, malnutrisyon riski ve malnutrisyon prevalansı sırasıyla %60,8, %30,43’ü ve %8,7 idi. Ayrıntılı geriatrik değerlendirme parametreleri gruplar arasında lojistik regresyon analizine göre değerlendirildiğinde malnütrisyon olan grupta TGYA, EGYA, Tinetti yürüme ve denge skorları, MMSE ve EKG skorları anlamlı olarak düşük iken, GDS, UŞİ ve KYT skorları anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0,05). Yaşlı diyabetik hastalarda malnütrisyon fonksiyonel gerileme, yürüme-denge bozuklukları, kognisyon ve duygu durum bozuklukları, el kavrama gücünde azalma ve uyku bozuklukları için bir risk faktörüdür. Yaşlı diyabetik hastalarda diyabet tedavi ilkeleri gözetilirken nutrisyonel değerlendirmenin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.