BibTex RIS Cite

PESTISIT MARUZIYETI VE NÖROPSIKIYATRIK ETKILERI / PESTICIDE EXPOSURE AND NEUROPSYCHIATRIC EFFECTS

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016
https://doi.org/10.20515/otd.88785

Abstract

Özet: Pestisitler tarım ürünlerinin üretim, depolama ve tüketimi sırasında tarım ürünlerine zarar veren böcekler, hayvanlar, mikroorganizmalar, yabani otlar ve diğer zararlı canlıların ölmesini sağlayan veya bu canlıların tarım ürünlerine verdikleri zararları azaltan kimyasallar olarak tanımlanmaktadır. Pestisitler su ve toprakta birikerek birikimsel etkilere sebep olabilmektedir. Ayrıca süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda da birikmesi bu birikimsel etkisini arttırmaktadır. Pestisitler genel olarak insan sağlığını etkilemekle birlikte, özellikle nörolojik sistemi de olumsuz etkilemektedir. Pestisit maruziyeti depresyon, demans, Alzheimer, Parkinson, amyotrofik lateral skleroz gibi birçok psikiyatrik ve nörolojik hastalığın gelişmesine ve ilerlemesine sebep olabilmektedir. Bu etkilerine ek olarak pestisit maruziyetinin ciltte oluşturacağı etkiler de kişilerde psikolojik bozukluklara sebep olmakta, sosyal izolasyon oluşturarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle, kişilerde pestisit maruziyetini azaltmak için pestisit uygulaması esnasında gerekli kurallara özen gösterilmeli, kişisel koruyucu önlemlere dikkat edilmeli, toplum bilinçlendirilmeli, besinlerin tüketiminde pestisit kalıntılarını azaltmak için besinler iyice yıkanmalı ve kabukları soyularak tüketilmelidir.

ANAHTAR KELİMELER: Pestisit, beyin sağlığı, nörolojik etkiler, korunma

 

PESTICIDE EXPOSURE AND NEUROPSYCHIATRIC EFFECTS

Abstract: Pesticides are defined as chemicals that kill insects, animals, microorganisms, weeds and other harmful organisms or reduce their harms to agricultural products during production, storage and consumption of foods. Pesticides may cause cumulative effects by accumulating in water and soil. Furthermore accumulation of pesticides in foods such as milk and eggs increases their cumulative effects. Pesticides affect generally human health, but especially neurological system. Pesticide exposure may cause occuring and progressing of some psychiatric and neurological illnesses such as depression, dementia, Alzheimer, Parkinson’s disease, amyotrophic lateral sclerosis. Additionally skin effects of pesticide exposure causes psychological disorders and it may affect quality of life negatively by making social isolation. Therefore to reduce pesticide exposure the rules must be sticken to by using pesticides, personal protective measures must be attended, the society must be raised awareness, foods must be washed thoroughly and they must be eaten after hulling.

KEYWORDS: Pesticide, mental health, neurological effects, protection.

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016
https://doi.org/10.20515/otd.88785

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section DERLEME
Authors

Özkan Özay This is me

Didem Arslantaş This is me

Publication Date March 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS

Cite

Vancouver Özay Ö, Arslantaş D. PESTISIT MARUZIYETI VE NÖROPSIKIYATRIK ETKILERI / PESTICIDE EXPOSURE AND NEUROPSYCHIATRIC EFFECTS. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38(1).


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978