BibTex RIS Cite

SEREBRAL PALSİNİN ERKEN TANISINDA İLKEL REFLEKSLER VE POSTURAL REAKSİYONLAR /PRIMITIVE REFLEXES AND POSTURAL REACTIONS IN THE EARLY DIAGNOSIS OF CEREBRAL PALSY

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016

Abstract

Özet: Serebral palsi çocukluk çağının en sık görülen fiziksel engellilik durumudur. Beynin yeniden organizasyon ve plastisite potansiyelinin en yüksek olduğu yaşamın erken döneminde belirti verir. Bu nedenle, gelişimsel sorunların erken tanımlanması, sonuçları önemli ölçüde iyileştirebilecek multidisipliner rehabilitasyon yaklaşımlarının zamanında yapılması için kritik bir öneme sahiptir. Serebral palsi için özgün bir tanı yöntemi yoktur, serebral palsi tanısında anamnez ve nörolojik muayene bulguları esas alınır. İlkel refleksler ve postural reaksiyonların muayenesi erken çocukluk döneminde santral sinir sistemi bütünlüğünün değerlendirilmesinde en erken, en basit ve en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Serebral palsili bebeklerde ilkel reflekslerin devam ettiği veya kaybolmasının geciktiği, postural reaksiyonların anormal olduğu veya görülmediği bilinmektedir. İlkel refleksler ve postural reaksiyonların serebral palsi ve gelişimsel gerilikteki klinik önemi bir dizi çalışmada gösterilmiştir. Asimetrik tonik boyun refleksi, Moro, palmar ve plantar yakalama refleksi, Galant, Babinski, Rossolimo, çapraz ekstansör, suprapubik ekstansör ve topuk refleksinin tek başına veya birlikte görülmesinin, ayrıca 5 veya daha fazla anormal postural reaksiyon varlığının serebral palsinin erken tanısı veya ayırıcı tanısına katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Serebral palsi için riskli bebeklerin erken tanımlanmasında anamnez ve ayrıntılı nörolojik muayeneye ek olarak ilkel refleksler ve postural reaksiyonların birlikte değerlendirilmesi basit ancak öngörü değeri olan tarama testi olarak düşünülmelidir.     

ANAHTAR KELİMELER: serebral palsi, erken tanı, ilkel refleksler, postural reaksiyonlar

 

PRIMITIVE REFLEXES AND POSTURAL REACTIONS IN THE EARLY DIAGNOSIS OF CEREBRAL PALSY 

Abstract: Cerebral palsy is the most common physical disability of childhood and manifests early in life, during which time the brain has the greatest potential for reorganization and plasticity. Therefore, early identification of developmental challenges is crucial for timely multidisciplinary rehabilitation interventions that can greatly improve outcomes. It’s not a specific diagnostic method for cerebral palsy, diagnosis of cerebral palsy based primarily on anamnesis and findings of neurological exam. The exam of primitive reflexes and postural reactions are the one of the earliest, simplest, and most frequently using methods for assess the central nervous system integrity in early childhood. Infants with cerebral palsy have been known to exhibit persistence or delay in the disappearance of primitive reflexes and abnormal or absent postural reactions. The clinical significance of primitive reflexes and postural reactions in the cerebral palsy or developmental retardation has been demonsrated in a number of studies. Asymmetric tonic neck reflex, Moro, palmar and plantar grasp, Galant, Babinski, Rossolimo, crossed extensor, suprapubic extensor and heel reflex, alone or combination, and also 5 or more abnormal postural reactions have been reported as their contribution to the early diagnosis and differential diagnosis of cerebral palsy. In addition to anamnesis and comprehensive neurologic examination, the combined evaluation of primitive reflexes and postural reactions should be considered as a simple but predictive screening test for the early identification of infants at risk for cerebral palsy.    

KEYWORDS: cerebral palsy, early diagnosis, primitive reflexes, postural reactions

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section DERLEME
Authors

Çoşkun Yarar

Publication Date March 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS

Cite

Vancouver Yarar Ç. SEREBRAL PALSİNİN ERKEN TANISINDA İLKEL REFLEKSLER VE POSTURAL REAKSİYONLAR /PRIMITIVE REFLEXES AND POSTURAL REACTIONS IN THE EARLY DIAGNOSIS OF CEREBRAL PALSY. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38(1).


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978