BibTex RIS Cite

YAŞLANMA VE YAŞLILIKLA İLGİLİ NÖROLOJİK HASTALIKLAR / AGING AND SENILITY RELATED NEUROLOGIC DISEASES

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016
https://doi.org/10.20515/otd.51945

Abstract

Özet: Yaşlanma, karmaşık bir biyo-psiko-sosyal süreçtir. Yaşlı nüfus, dünyada ve ülkemizde son yıllarda artış göstermiştir. Ülkemizde yaşlı nüfusun, genel nüfusa göre oranının yıllar içinde artacağı öngörülmektedir. Yaşlılıkta, nörodejeneratif hastalıkların ve inmenin insidansı artar. Bu hastalıkların toplum ve hasta yakınları için ciddi bir bakım ve tedavi yüküne neden olduğu açıktır. Yaşlının kognisyonunda eskisine göre fark edilen bir azalmanın, yaşlılığın normal bir sonucu mu yoksa Alzheimer hastalığı gibi bir nörodejeneratif hastalığın erken belirtisi mi olduğunu cevaplamak giderek daha önemli hale gelmektedir. Nörodejeneratif hastalıkların erken tanı ve tedavisinin geliştirilmesi için dünya çapında gösterilen çaba ve ilerleme düşünülürse bu önem daha iyi anlaşılacaktır. Bu derlemenin amacı, yaşlılık ve yaşlılığın sinir sistemi üzerine olan etkilerini özetlemek ve yaşlılıkta belirgin olarak insidansı artan hastalıkları belirleyip, bu hastalıkları genel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. 

ANAHTAR KELİMELER: Yaşlanma, yaşlılık, demans, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, inme

 

AGING AND SENILITY RELATED NEUROLOGIC DISEASES 

Abstract: Aging is a complex bio-psycho-social process. Elderly population in the world and also in Turkey has increased in recent years. The elderly population in our country is projected to increase over the years compared to the general population. It is clear that these diseases cause a serious burden for caregivers and society. That become even more important to distinguish whether cognitive decline in elderly compared to initial is a normal resultant of aging or an early sign of a neurodegenerative disease such as Alzheimer’s disease. Significance will become more prominent by considering efforts worldwide to improve the early diagnosis and treatment of neurodegenerative diseases. The purpose of this review is to summarize the effects of aging in the nervous system, identify diseases that significantly increased incidence in old age and is to evaluate these disorders with an overall perspective.

KEYWORDS: Aging, senility, dementia, Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease, stroke

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016
https://doi.org/10.20515/otd.51945

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section DERLEME
Authors

Ahmet Keskin This is me

Gülgün Uncu This is me

Anıl Tanburoğlu This is me

Demet Adapınar This is me

Publication Date March 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS

Cite

Vancouver Keskin A, Uncu G, Tanburoğlu A, Adapınar D. YAŞLANMA VE YAŞLILIKLA İLGİLİ NÖROLOJİK HASTALIKLAR / AGING AND SENILITY RELATED NEUROLOGIC DISEASES. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38(1).


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978