Orak Hücre Hastalığına Bağlı Akut Göğüs Sendromu’nun Konfor Kuramına Göre Değerlendirilmesi ve Hemşirelik Bakımı: Olgu sunumu
Öz
Orak hücreli anemi anormal hemoglobin yapısından kaynaklanan genetik geçişli bir hastalıktır. Tüm dünyada görülen doğumsal hemoglobin bozukluklarının yaklaşık %70’ini oluşturur. Ağrılı kriz atakları ve çeşitli komplikasyonlar ile seyreden bu hastalık, hastaların konfor düzeyini kriz esnasında olduğu kadar normal yaşantılarında da düşürmektedir. Orak hücre hastalığı olan hastalar acil servise genellikle akut ağrılı krizlerle başvurmaktadırlar. Bu durumlarda hastaların konforunun sağlanması önemlidir. Bu yazıda akut göğüs sendromu ile acil servise başvuran orak hücreli anemi hastasının değerlendirilmesi anlatılmaktadır. Hemşirelik bakımı Katharine Kolcaba’nın “Konfor Kuramı”na göre gerçekleştirilmiştir. Hastanın konfor düzeyi bakım ve tedavi sonrasında genel konfor ölçeğine göre 1.58' den 3.54' e yükselmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Zengin N. Konfor kuramı ve yoğun bakım ünitesinin hasta konforuna etkisi. Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi. 2010;14(2): 61-66.
- Erdemir F., Çırlak A. Rahatlık kavramı ve hemşirelikte kullanımı. DEUHYO ED. 2013; 6(4): 224-230.
- Krinsky R., Murillo I., Johnson J. A practical application of Katharine Kolcaba's comfort theory to cardiac patients. Appl Nurs Res. 2014; 27(2):147-150.
- Pektekin Ç. Hemşirelik Felsefesi Kuramlar-Bakım Modelleri ve Politik Yaklaşımlar. İstanbul Tıp Kitabevi.2013:3-17.
- Karabacak Ü., Acaroğlu R. Konfor kuramı. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi. 2011;4(1):197-202.
- Kolcaba K., Wilson L. Comfort care: a framework for perianesthesia nursing. J Perianesth Nurs. 2002;17(2):102-111.
- Wilson L., Kolcaba K. Practical application of comfort theory in the perianesthesia setting. J Perianesth Nurs. 2004;19(3): 164-173.
- Orak Ş.N. Konfor Kuramı. Ocakçı, AF. Alpar, ŞE. (Ed.), Hemşirelikte Kavram, Kuram ve Model Örnekleri. İstanbul Tıp Kitabevi. 1. Baskı. 2013:39-57.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
January 27, 2016
Submission Date
January 14, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 1 Number: 1