Research Article

Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi

Volume: 5 Number: 3 September 30, 2020
EN TR

Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi

Abstract

Amaç: Ruhsal bozukluğu olan hasta ile yaşama ve onun bakımını sağlama baş edilmesi güç bir durumdur. Çalışmada psikiyatrik tedavi alan hastaların yakınlarının, psikolojik dayanma güçleri ile öfke ve öfke ifade tarzlarının, sosyo-demografik değişkenler ve şiddete maruz kalma gibi yaşam olayları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, 13 Şubat- 3 Nisan 2017 tarihleri arasında, bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin psikiyatri kliniklerinde (Kadın, Erkek Psikiyatri Klinikleri) yatarak veya ayaktan tedavi gören 200 hastanın bakımı ve izleminde sorumluluk alan yakınlarının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kendini Toparlama Gücü Ölçeği (KTG) ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Ölçeği (SÖÖTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Erkeklerin kadınlara göre öfke dışa vurum puanlarının anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Daha önce şiddete maruz kalanların, kalmayanlara göre KTG ve öfke kontrol puan ortalamaları daha düşük ve sürekli öfke, öfke dışa vurum, öfke içe vurum puan ortalamaları daha yüksektir. KTG ile öfke kontrol puanları arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Araştırma sonuçları, psikiyatrik bozukluğu olan hastaların yakınlarında cinsiyetin ve daha önce şiddete maruz kalmanın, sonraki dönemlerde öfke kontrolü, zorluklar karşısında baş edebilme ve kişinin öfkesini ifade ediş biçimi üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca kendini toparlama güçleri yüksek olan bireylerin öfke kontrolünün de yüksek olduğu söylenebilir.

Keywords

Supporting Institution

yok

References

  1. Işık Ş. Türkiye’de kendini toparlama gücü konusunda yapılmış araştırmaların incelenmesi. Türk PDR Dergisi. 2017;7(47):117-34.
  2. Garmezy N. Resiliency and vulnerability to adverse developmental outcomes associated with poverty. Am Behav Sci. 1991;34(4):416-430.
  3. Wagnild GM, Young HM. Development and psychometric evaluation of the resilience scale. J Nurs Meas. 1993;1(2):165–178.
  4. Arslan C. öfke ve öfkeyi ifade etme biçimlerinin, stresle başa çıkma ve kişiler arası problem çözme açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilim. 2010;10(1):7-43.
  5. Cüceloğlu D. İnsan ve Davranışı: Psikolojinin Temel Kavramları. 14th ed. Remzi Kitabevi A.Ş. İstanbul; 2005.
  6. Özer KA. Sürekli öfke (SL-Öfke) ve öfke ifade tarzı (Öfke-Tarz) ölçekleri ön çalışması. Turk Psikol Derg. 1994;9(31):26-35.
  7. Spielberger C, Crane R, Kearns W, Pellegrin K, Rickman R, Johnson E. Anger and anxiety in essential hypertension. Stress and Emotion. 1991;14:265-283.
  8. Eser Taşçı D, Üstün B. Psikiyatrik bozukluğu olan ergen ve ebeveynlerinin öfke ifade biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. J Psychiatr Nurs. 2011;2:111-116.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2020

Submission Date

September 1, 2020

Acceptance Date

September 9, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 5 Number: 3

APA
Durat, G., Atmaca, G., Tarsuslu, B., Erol, A., Edin, Z., & Keleş, M. (2020). Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi. Online Turkish Journal of Health Sciences, 5(3), 519-527. https://doi.org/10.26453/otjhs.788933
AMA
1.Durat G, Atmaca G, Tarsuslu B, Erol A, Edin Z, Keleş M. Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi. OTJHS. 2020;5(3):519-527. doi:10.26453/otjhs.788933
Chicago
Durat, Gülgün, Gümrah Atmaca, Bedia Tarsuslu, Atilla Erol, Zuhal Edin, and Merve Keleş. 2020. “Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke Ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi”. Online Turkish Journal of Health Sciences 5 (3): 519-27. https://doi.org/10.26453/otjhs.788933.
EndNote
Durat G, Atmaca G, Tarsuslu B, Erol A, Edin Z, Keleş M (September 1, 2020) Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi. Online Turkish Journal of Health Sciences 5 3 519–527.
IEEE
[1]G. Durat, G. Atmaca, B. Tarsuslu, A. Erol, Z. Edin, and M. Keleş, “Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi”, OTJHS, vol. 5, no. 3, pp. 519–527, Sept. 2020, doi: 10.26453/otjhs.788933.
ISNAD
Durat, Gülgün - Atmaca, Gümrah - Tarsuslu, Bedia - Erol, Atilla - Edin, Zuhal - Keleş, Merve. “Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke Ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi”. Online Turkish Journal of Health Sciences 5/3 (September 1, 2020): 519-527. https://doi.org/10.26453/otjhs.788933.
JAMA
1.Durat G, Atmaca G, Tarsuslu B, Erol A, Edin Z, Keleş M. Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi. OTJHS. 2020;5:519–527.
MLA
Durat, Gülgün, et al. “Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke Ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi”. Online Turkish Journal of Health Sciences, vol. 5, no. 3, Sept. 2020, pp. 519-27, doi:10.26453/otjhs.788933.
Vancouver
1.Gülgün Durat, Gümrah Atmaca, Bedia Tarsuslu, Atilla Erol, Zuhal Edin, Merve Keleş. Ruhsal Bozukluğu Olan Bireye Sahip Ailelerin Psikolojik Dayanma Güçleri İle Öfke ve Öfke İfade Tarzlarının İncelenmesi. OTJHS. 2020 Sep. 1;5(3):519-27. doi:10.26453/otjhs.788933

Cited By

Creative Commons License
 

Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi [Online Turkish Journal of Health Sciences (OTJHS)] is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This is an open-access journal distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY-NC 4.0). The use, distribution or reproduction in other forums is permitted, provided the original author(s) or name of the journal is credited and that the original publication in this journal is cited, in accordance with accepted academic practice. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.

Click here to get help about article submission processes and "Copyright Transfer Form".