Objective: Anemia is most commonly seen in 6 months to 2 years of age and adolescence in childhood. Anemia is developing mostly because of rapid growth and inadequate dietary intake in adolescent age group, nutrition-related anemia is common in our society. In this study, we aimed to determine the causes of nutritional anemia in adolescent age group.
Materials and Methods: 90 children with diagnosed nutritional anemia were included to the study at Dokuz Eylul University Department of pediatrics between 01.01.2014 - 01.07.2015. Cases were between 10 and 18 years of age. Hospital archive files of all cases were scanned and measurements of gender, height, weight, weight for height (W/H) were recorded to patient data registration form. In addition, a questionnaire containing educational status, education level of parents, symptoms and physical examination, red meat, poultry, fish, fruits, legumes, eggs, green leafy vegetables consumption frequency was filled out by cases after diagnosis.
Results: Results were analyzed by using appropriate statistical tests. 90 patients between 10-18 years of age were included in the study. Iron deficiency anemia was found in 87 cases. B12 deficiency anemia was detected in 3 cases. It was observed that patients didn't get enough iron rich foods. Particularly in red meat consumption was found that 91% received inadequate.
Conclusion: In the follow-up, adolescents should be evaluated in terms of nutritional anemia risk absolutely and preventive medicine should be given.
Keywords: Adolescent, anemia, folate deficiency, iron deficiency anemia, vitamin B12 deficiency,
Amaç: Anemi çocukluk döneminde en sık 6 ay–2 yaş ile adolesan dönemde görülmektedir. Adolesan yaş grubunda anemi en sık hızlı büyüme ve diyet ile yetersiz alım nedeni ile gelişmekte olup, beslenme ile ilişkili anemi toplumumuzda sık görülmektedir. Çalışmamızda adolesan yaş grubunda nutrisyonel aneminin nedenlerini saptamayı amaçladık.
Materyal ve Metot: Dokuz Eylül Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı'nda 01.01.2014-01.07.2015 tarihleri arasında, nutrisyonel anemi tanısı alan 90 çocuk çalışmaya dȃhil edildi. Olgular 10-18 yaş aralığındaydı. Tüm olguların hastane arşiv dosyaları taranarak yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, boya göre ağırlık (W/H) ölçümleri hasta veri kayıt formlarına kaydedildi. Ayrıca tanı sonrası olgulara eğitim durumu, anne ve babalarının eğitim durumu, semptomları ve muayene bulguları, kırmızı et, tavuk, balık, meyve, kuru baklagil, yumurta, yeşil yapraklı sebze gibi besinleri tüketim sıklığını içeren bir anket doldurtuldu.
Bulgular: Veriler uygun istatistik testler kullanılarak değerlendirildi. Çalışmaya 10-18 yaşları arasında 90 olgu dȃhil edildi. 87 olguda demir eksikliği anemisi saptandı. 3 olguda B12 eksikliği anemisi saptandı. Hastaların yeterli miktarda demirden zengin yiyecek almadığı görüldü. Özellikle kırmızı et tüketiminde %91’inin yetersiz olduğu tespit edildi.
Sonuç: Adolesanların izlemde mutlaka nutrisyonel anemi riski açısından değerlendirilmesi gerektiği ve koruyucu hekimlik uygulamalarına da yer verilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2020 |
Submission Date | January 20, 2019 |
Acceptance Date | August 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 5 Issue: 1 |