Abstract
Amaç: Ülseratif kolit (ÜK), kolon mukozasının kronik immün aracılı enflamasyonu ile karakterizedir. ÜK’nin ciddiyetini tanımlamak için Truelove ve Witts (TW) kriterleri kullanılmıştır. Diğer taraftan, ÜK’li yüksek riskli hastaların daha iyi tanımlanabilmesi için daha basit bir laboratuvar aracına ihtiyaç vardır. Çalışmanın amacı, özellikle acil servis uygulamalarında, hastanın semptomatik tedaviden sonra hastaneye yatırılması gerekliliğini öngörebilen ve hastalığın ciddiyetini kolayca ve hızlı bir şekilde tahmin edebilen bir biyobelirteç olarak serum osmalalitesinin yararlılığını belirlemektir.
Materyal ve Metot: Bu tek merkezli, retrospektif kohort çalışmasında ÜK’li 62 hastanın demografik özellikleri ve kan örnek sonuçları değerlendirildi ve veriler toplandı. Serum osmolalitesi ile birlikte hastaların Truelove ve Witts (TW) skorları hesaplandı. Data analizinde stata 14.0. paket programı kullanıldı. P < 0,05 istatiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Çalışma sonunda, yüksek osmolaliteli hastaların daha yüksek olasılıkla şiddetli ülseratif kolite, yüksek TW skoru, sahip oldukları görülmüştür.
Sonuç: Sonuç olarak, serum osmolalitesi hastalığın ciddiyetini göstermek için yararlı bir belirleyici olarak düşünülebilir.