Objective: The purpose of this research was to determine adherence in Mediterranean diet (AMD) and its components and some anthropometric measurements of university students.
Materials and Methods: This cross-sectional study was carried out on 510 university students in December, 2019. AMD was evaluated by the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) questionnaire.
Results: The median age of the students was 21(2) years and the majority of them (60.2 %) were women. The mean score on the ‘KIDMED’ was 4.0±2.6 among the whole group. The AMD was poor in 37.3 %, medium in 53.3 % and high in 9.4 % of the students. There was no statistically significant differences according to KIDMED groups between gender, age groups, place of residence, waist circumference (WC), waist/hip ratio (WHR) (p>0.05). Between BMI and KIDMED groups a significant difference was found (p<0.05). Overweight and Obese (OWB) students consumed fruit twice a day more frequently than normal weight (NW) students (p <0.05). OWB consumed less cereals or grains (bread, etc.) for breakfast than NW (p<0.05).
Conclusion: According to the results of this study, AMD were found to be related with BMI value. In addition, KIDMED items differ according to gender and BMI values.
-
-
-
Amaç: Üniversite öğrencilerinde Akdeniz Diyetine Uyum (ADU) ve AD bileşenleri ile bazı antropometrik özellikleri değerlendirmektir.
Materyal ve Metot: 510 üniversite öğrencisi ile aralık ayında yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. ADU, KIDMED (Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi) ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin yaş medyanı 21(2) yıldır ve çoğunluğu (%60,2) kız öğrenciler oluşturmaktadır. ‘KIDMED’ puan ortalaması tüm grupta 4,0 ± 2,6 idi. ADU, öğrencilerin % 37,3’ünde zayıf, % 53,3’ünde orta, % 9,4’ünde yüksektir. KIDMED grubu ile yaşanılan yer, cinsiyet, yaş grubu ve bel çevresi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. BKİ ile KIDMED grubu arasında ise önemli bir farklılık saptanmıştır. Obez ve kilolu bireylerde günde 2 kez den fazla meyve tüketiminin normal vücut ağırlığındaki öğrencilerden daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca obez ve kilolu öğrencilerin kahvaltıda tahıl ürünlerini normal vücut ağırlığına sahip bireylerden daha az tükettiği saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışmada, ADU ile BKİ grubu arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca KIDMED bileşenlerinin BKİ ve cinsiyete göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
-
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | March 5, 2021 |
Submission Date | November 12, 2020 |
Acceptance Date | December 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |