Abstract
Amaç: Çalışmanın amacı, pap smear testi yaptıracak kadınların test öncesi kaygı düzeylerinin ve etkileyen etmenlerin incelenmesidir.
Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın örneklemini Isparta KETEM’de 07 Mart – 27 Mayıs 2016 tarihleri arasında Pap smear testi yaptırmak için gelen 300 kadın oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, anket formu ve sürekli-durumluk kaygı envanteri kullanılmıştır.
Bulgular: Akrabaları arasında kanser teşhisi konmuş olma durumu ile kadınların sürekli kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0,05). Kadınların sürekli ve durumluk kaygı düzeyleri test öncesi bilgi alma durumlarına göre farklılaşmakta olup sürekli kaygı puanlarını etkilemektedir (p<0,05). Test ile ilgili açıklama yapılmama durumu sürekli ve durumluk kaygı puanlarını etkilemektedir (p<0,05).
Sonuç: Kadınların akrabaları arasında kanser vakası olması, test öncesi bilgi alma durumları, uygulayıcının cinsiyeti, test ile ilgili açıklama yapılma durumu ve eğitim değişkenlerinin pap smear testi öncesi durumluk-sürekli kaygı puanlarını etkilediği saptanmıştır.