Abstract
Amaç: Çalışma pandemi döneminde jinekolojik kanserler ve meme kanserinin erken tanınması ve tarama testleri hakkında kadınların görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir.
Materyal ve Metot: Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmıştır. Veri toplama formu olarak araştırmacıların literatür taraması yaparak oluşturduğu tanıtıci bilgi formu kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışma kriterlerine uyan 220 kadınla tamamlanan çalışmada katılımcıların yarısından fazlası cinsel bölge veya karın bölgesinde ağrı (%56,4), anormal vajinal kanama (%63,2), idrar yapmada zorlanma (%54,5), cinsel ilişki sırasında ağrı duyma (%55), meme başında çökme, renk değişikliği, şekil bozukluğu (%66,8), meme başında kızarıklık /yara (%61,4) ve uzun süreli sırt ağrısı (%54,5) gibi kanser belirtileri olabilecek durumlarla karşılaşsa bile pandemi nedeniyle doktora gitmeyeceğini bildirmiştir. %71,4’ü jinekolojik kontrollerini yaptırmak istemediğini, %69,5’i rahim ağzı kanser tarama testlerini yaptırmak istemediğini, %59,5’i mamografi ve klinik meme muayenesi yaptırmak istemediğini bildirmiştir.
Sonuç: Pandemi sırasında kadınların çoğu, potansiyel meme kanseri ve jinekolojik kanser semptomları yaşamaları durumunda sağlık hizmetlerinden kaçınmayı tercih etmektedir.