Objective: This study aimed to examine the relationship between irregular eating attitudes and nutritional knowledge levels and obesity and overweight of university students studying at a university in Türkiye.
Materials and Methods: A three-part survey, consisting of socio-demographic information, the Eating Attitude Test-26, and the Nutrition Knowledge Scale, was applied. After the survey, the height and weight of all participants were measured. It was aimed to reach all students, but the survey form was applied to 628 students in total.
Results: The male students had higher average weight, height, and body mass index (BMI) values than the female students. The Eating Attitude Test-26 (EAT-26) score was significantly higher in the female students. The study showed that among the male students who were overweight and obese in terms of BMI, the probability of exceeding the EAT-26 cut-off limit was 4.25 times higher (OR=4.25 [1.38-7.33], p<0.001). Among the female students who were overweight and obese in terms of BMI, the probability of exceeding the EAT-26 cut-off limit was 3.92 times higher (OR=3.92 [2.44-8.04], p<0.001).
Conclusions: Disordered eating attitudes and poor nutritional knowledge levels were more common among those students who were overweight or obese.
yok
Amaç: Bu çalışmada, Türkiye’de bir üniversitede öğrenim gören üniversite öğrencilerinin düzensiz yeme tutumları, beslenme bilgi düzeyleri ile fazla kilo ve obezite arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Sosyodemografik bilgiler, Yeme Tutum Testi-26 (YTT-26) ve Beslenme Bilgi Ölçeği'nden (BBÖ) oluşan üç bölümden oluşan bir anket uygulandı. Anketin ardından tüm katılımcıların boy ve kiloları ölçüldü. Tüm öğrencilere ulaşılması hedeflenmiş ancak anket formu toplamda 628 öğrenciye uygulanmıştır.
Bulgular: Erkek öğrencilerin ortalama ağırlık, boy ve beden kitle indeksi (BKI) değerleri kız öğrencilere göre daha yüksekti. EAT-26 puanı kız öğrencilerde anlamlı olarak yüksekti. Çalışma, BKI açısından fazla kilolu ve obez olan erkek öğrencilerde YTT-26 kesme sınırını aşma olasılığının 4,25 kat daha yüksek olduğunu gösterdi (OR=4,25 [1,38-7,33], p<0,001). BKİ açısından fazla kilolu ve obez olan kız öğrencilerde EAT-26 kesme sınırını aşma olasılığı 3,92 kat daha fazladır (OR=3,92 [2,44-8,04], p<0,001). BKİ açısından fazla kilolu ve obez olan kız öğrencilerde beslenme bilgi düzeyi 0,83 kat daha yüksekti (OR=0,83 [0,44-1,18], p=0,711).
Sonuç: Aşırı kilolu veya obez olan öğrencilerde düzensiz yeme tutumları ve zayıf beslenme bilgisi düzeyleri daha yaygındı.
yok
yok
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Project Number | yok |
Early Pub Date | December 13, 2023 |
Publication Date | December 18, 2023 |
Submission Date | July 11, 2023 |
Acceptance Date | November 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 8 Issue: 4 |