Research Article

Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?

Volume: 7 Number: 1 March 25, 2024
TR EN

Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerine uygulanan madde ve internet bağımlılığı eğitiminin, öğrencilerin madde bağımlılığı farkındalıklarına ve internete yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini; üniversitenin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda öğrenim gören 298 (deney grup = 149 ve kontrol grup = 149) birey oluşturmuştur. Deney grubuna online ortamda madde ve internet bağımlılığı eğitimi uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir eğitim uygulanmamıştır. Yarı deneysel desene göre planlanan bu araştırma, ön-test ve son-test ölçümleri yapılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler; Tanıtıcı bilgi formu, İnternete Yönelik Tutum Ölçeği (İYTÖ) ve Madde Bağımlılığı Farkındalık Ölçeği (MBFÖ) ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada müdahale grubundaki bireylerin müdahale sonrası MBFÖ puan ortalamaları, müdahale öncesine göre istatiksel açıdan anlamlı düzeyde daha yüksek iken; İYTÖ puan ortalamaları daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Öte yandan, müdahale grubundaki bireylerin müdahale sonrası MBFÖ ve İYTÖ puan ortalamalarının kontrol grubundakilerden istatiksel olarak farklı olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç: Bağımlılık hakkında farkındalık kazandırmak ve tutumu değiştirebilmeye yönelik çevrimiçi kısa eğitim programının etkili olduğu söylenebilir. Toplumun geleceği olan üniversite öğrencilerine bağımlılık konusunda farklı eğitim programlarının oluşturulması, düzenli ve daha fazla oturumun olduğu eğitimlerin planlanması önemli olabilir.

Anahtar Kelimeler

Eğitim , İnternet bağımlılığı tutumu , Madde bağımlılığı hakkında farkındalık , Üniversite öğrencisi

References

  1. Amerikan Psikiyatri Birliği. (2014). DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı. Çev., Köroğlu E, Ankara: Hekimler Yayın Birliği, s. 231.
  2. Akın B, Koçoğlu D. (2017). Randomize kontrollü deneyler. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 4(1), 73-92.
  3. Al-Hillaly ZWN, Hussein HA. (2021). Assessment of internet addiction and psychosocial adjustment among secondary school students in Al-Nasiriya city. Annals of the Romanian Society for Cell Biology, 25(4), 3598-3606.
  4. Alpay Ü, Aydoğdu BE, Yorulmaz O. (2018). Madde kullanımı olan yetişkinlerde farkındalık temelli müdahalelerin etkililiği: Sistematik bir gözden geçirme. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 5(4), 721-746.
  5. Arabacı LB, Yurtsever B. (2021). Madde bağımlılığı farkındalık ölçeği'nin ve madde bağımlılığı bilgi testi'nin erişkinlerde geçerlilik ve güvenirliği. Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 206-225.
  6. Aslan EA, Batmaz S, Celikbas Z, Kilincel O, Sayar GH, Unubol H. (2021). Prevalence of risk for substance-related and behavioral addictions among university students in Turkey. Addicta: The Turkish Journal on Addictions, 8(1), 35-44.
  7. Avşaroğlu S, Akbulut ÖF. (2020). A risk factor for healthy family structure: Internet addiction. Social Sciences Studies Journal, 6(65), 2879–2902.
  8. Ayhan B, Köseliören M. (2019). İnternet, online oyun ve bağımlılık. Online Journal of Addiction and Cyberbullying, 6(1), 1-30.
  9. Ayu AP, van der Ven M, Suryani E, Puspadewi N, Joewana S, Rukmini E, de Jong C, Schellekens A. (2022). Improving medical students’ attitude toward patients with substance use problems through addiction medicine education. Substance Abuse, 43(1), 47-55.
  10. Bağatarhan T, Siyez DM. (2022). The effectiveness of a cognitive-behavioral prevention program for internet addiction. Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, 1-26.
APA
Çunkuş Köktaş, N., & Taşdemir Yiğitoğlu, G. (2024). Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı? Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, 7(1), 187-195. https://doi.org/10.38108/ouhcd.1183589
AMA
1.Çunkuş Köktaş N, Taşdemir Yiğitoğlu G. Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı? Ordu University J Nurs Stud. 2024;7(1):187-195. doi:10.38108/ouhcd.1183589
Chicago
Çunkuş Köktaş, Nesrin, and Gülay Taşdemir Yiğitoğlu. 2024. “Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları Ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?”. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi 7 (1): 187-95. https://doi.org/10.38108/ouhcd.1183589.
EndNote
Çunkuş Köktaş N, Taşdemir Yiğitoğlu G (March 1, 2024) Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı? Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi 7 1 187–195.
IEEE
[1]N. Çunkuş Köktaş and G. Taşdemir Yiğitoğlu, “Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?”, Ordu University J Nurs Stud, vol. 7, no. 1, pp. 187–195, Mar. 2024, doi: 10.38108/ouhcd.1183589.
ISNAD
Çunkuş Köktaş, Nesrin - Taşdemir Yiğitoğlu, Gülay. “Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları Ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?”. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi 7/1 (March 1, 2024): 187-195. https://doi.org/10.38108/ouhcd.1183589.
JAMA
1.Çunkuş Köktaş N, Taşdemir Yiğitoğlu G. Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı? Ordu University J Nurs Stud. 2024;7:187–195.
MLA
Çunkuş Köktaş, Nesrin, and Gülay Taşdemir Yiğitoğlu. “Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları Ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı?”. Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, vol. 7, no. 1, Mar. 2024, pp. 187-95, doi:10.38108/ouhcd.1183589.
Vancouver
1.Nesrin Çunkuş Köktaş, Gülay Taşdemir Yiğitoğlu. Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığına İlişkin Farkındalıkları ve İnternete Yönelik Tutumları: Bir Oturumluk Eğitim Programının Etkisi Var Mı? Ordu University J Nurs Stud. 2024 Mar. 1;7(1):187-95. doi:10.38108/ouhcd.1183589