Giriş: Bu çalışma, Suudi Arabistan'daki Down sendromlu öğrencilerin cinsel sorunlarını, bir dizi değişken (öğrencinin yaşı, eğitim programı ve ailenin ekonomik durumu) ışığında ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin bakış açısından belirlemeyi amaçlamıştır.
Yöntem: Bu betimsel karşılaştırma çalışması, 68 ebeveyn ve Down sendromlu öğrenci ile 52 öğretmenden oluşan 120 kişilik bir örneklemle gerçekleştirilmiştir. Engelli öğrenciler için cinsel sorunlar anketi uygulanmış ve veriler Varyans Analizi (ANOVA) ve Tek Yönlü ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Bulgular, Down sendromlu öğrencilerin ebeveynlerine ve öğretmenlerine göre yaşadıkları en yaygın cinsel sorunların cinsel gelişim konusunda bilgi eksikliği, çocuğun kendini başkalarının önünde sunmasında yaşanan zorluklar ve normal ve anormal fiziksel temas arasındaki farkı ayırt edememe olduğunu göstermiştir. Tek yönlü varyans analizi (ANOVA), ortalama, standart sapma ve t-testi kullanılarak hesaplanan bulgular, zihinsel engelli öğrencilerin ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin en yaygın cinsel sorunlara ilişkin bakış açıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrencilerin yaşları ile karşılaştıkları cinsel sorunlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Son olarak, Down sendromlu öğrencilerin ait oldukları program değişkenlerine ve ailenin ekonomik durumuna göre karşılaşılan cinsel sorunlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Tartışma: Down sendromlu öğrencilerin ebeveynlerinin cinsel gelişim hakkındaki bilgilerini artırmak ve bu gelişimden kaynaklanan değişkenlerle nasıl başa çıkacaklarını anlamalarını sağlamak için bir grup danışmanlığı programı geliştirilmesi önerilmektedir. Aileler, öğretmenler, psikologlar ve özel ihtiyaçlar alanında çalışan sosyal hizmet uzmanları için zihinsel engelli öğrencilerin yaşadığı cinsel sorunların nasıl tespit edileceğine dair eğitim programları geliştirilmelidir. Ebeveynlerin çocuklarının karşılaştığı en önemli cinsel sorunları belirlemek ve bunları çözmek için işbirliği yapmak üzere öğretmenlerle iletişim ve diyaloğun önemi konusunda eğitim kursları aracılığıyla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Introduction: The current study aimed to identify the sexual problems of students with Down’s syndrome in Saudi Arabia from the point of view of their parents and teachers in the light of a range of variables (student’s age, educational program, and family’s economic situation).
Method: This descriptive comparative study was based on a sample of 120 participants consisting of 68 parents and 52 teachers caring for students with Down’s syndrome. The questionnaire of sexual problems for students with disabilities was applied and the data was statically analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) and One- way ANOVA. The findings indicated that the most prevalent sexual problems experienced by students with Down’s syndrome according to their parents and teachers are a lack of knowledge of sexual development, difficulties in the child presenting themselves in front of others, and the inability to distinguish between normal and abnormal physical contact.
Findings: The arithmetic one-way analysis of variance (ANOVA), mean, standard deviation, and t-test were used to calculate the findings that revealed no statistically significant differences between the perspectives of the parents and teachers of students with intellectual disability regarding the most prevalent sexual problems. Moreover, there was no statistically significant correlation between the student’s age and the sexual problems they encountered. Finally, the findings found statistically significant differences in the sexual problems encountered according to the of the program variables to which the students with Down’s syndrome belong and the family’s economic situation
Discussion: It is recommended that a group counseling program be devised for the parents of students with Down’s syndrome to advance their knowledge of sexual development and to obtain an understanding of how to deal with the variables resulting from such development. Develop training programs for families, teachers, psychologists, and social workers working in special needs care on how to identify the sexual problems experienced by intellectually disabled students. Raise parents’ awareness of the importance of communication and dialogue with teachers to identify the most important sexual problems their children face and collaborate to resolve them through training courses.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Special Education and Disability (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | August 6, 2024 |
Publication Date | |
Published in Issue | Year 2024 Erken Görünüm |
The content of the Journal of Special Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence.