Introduction: The relationship between reading fluency and reading comprehension was investigated among 55 students attending 4th grade in this study. 27 had learning disabilities and 28 were typically developing.
Method: The relational screening model, a quantitative research model, was used in data analysis. Reading accuracy, speed, and prosody skills of students were assessed using a grade level text. Comprehension was assessed using a short-answer test that measured whether the information related to the text was retained, and open-ended questions that measured skills in terms of constructing meaning both literally and in depth. The data were analyzed via SPSS 18.00.
Findings: The reading accuracy, speed, prosody, and comprehension scores of students with learning disabilities were significantly lower than those by their typically developing peers. There was a significant moderate correlation between reading speed and comprehension among students with learning disabilities. There was a significant moderate correlation between prosody and comprehension in typically developing students.
Discussion: The students with learning disability scored lower in both reading fluency and reading comprehension. They were significantly behind their peers. It is inevitable that these reading problems in the fourth grade, where reading skills are expected to be acquired to a great extent and where teaching in academic subjects instead of reading instruction is started, will cause academic failures in the later years.
Learning disability fluent reading reading accuracy reading speed prosody reading comprehension
Giriş: Bu çalışmada, dördüncü sınıfa devam eden 55 öğrencinin (27’si öğrenme güçlüğü olan ve 28’i tipik gelişim gösteren) akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerindeki performansları ve her iki beceri arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesi amacıyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcıların akıcı okuma (doğru okuma, hız ve prozodi) ve okuduğunu anlama becerileri dördüncü sınıf düzeyinde geçerliği ve güvenirliği sağlanmış iki metin ve çoktan seçmeli test soruları ile veri toplanarak incelenmiştir. Araştırma verilerinin analizi SPSS 18.00 istatistik programı ile yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerinde tipik gelişim gösteren öğrencilere göre anlamlı şekilde daha düşük puan aldıklarını göstermiştir. Akıcılık ve okuduğunu anlama arasındaki ilişkiler incelendiğinde öğrenme güçlüğü olan öğrencilerde okuma hızı ile okuduğunu anlama arasında, tipik gelişim gösteren öğrencilerde ise prozodi ile okuduğunu anlama arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Tartışma: Bu araştırmada, öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin hem akıcı okuma hem de okuduğunu anlamada akranlarının önemli ölçüde gerisinde oldukları ve bu becerilerinin geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Tipik gelişim gösteren akranlarının okuma becerilerinde önemli derecede ilerlediği ve öğretimin diğer akademik alanlardaki öğrenmeye daha çok odaklandığı dördüncü sınıfta yaşadıkları bu okuma problemlerinin daha sonraki yıllarda yaşanacak akademik başarısızlıklara neden olacağı kaçınılmazdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 23 Issue: 2 |
The content of the Journal of Special Education is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence.