Masif ve ağsal cevher örneklerinin mineralojik ve jeomekanik açıdan incelenmesi
Abstract
Kayaçların jeomekanik özellikleri, madencilikten tünelciliğe kadar çeşitli jeoteknik uygulamalar için temel bir gerekliliktir. Öte yandan, metalik madenlerin çıkarılması, destek sistemlerinin planlanması ve üretim yönteminin seçimi için cevher ve çevresindeki kayaların jeomekanik özelliklerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Kayaçların jeomekanik özellikleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş olsa da, cevherli kayaçlar üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Dolayısıyla, bu araştırmada ilk olarak aynı üretim aynasından alınan masif ve ağsal olmak üzere farklı cevherleşme tiplerinin jeomekanik ve mineralojik özellikleri incelenmiş olup her bir numune için tek eksenli basınç dayanımı (UCS), nokta yükü dayanım indeksi (PLI), endirekt çekme dayanımı (BTS), Schmidt çekici geri sıçrama sertliği (HR), ultrasonik P dalga hızı (UPV), yoğunluk ve gözeneklilik değerleri belirlenmiştir. Ayrıca, cevher örneklerinin mineralojik özellikleri X-ışını difraktometresi (XRD) ve parlak kesit analizleri ile elementel dağılımları ise güncel bir analiz tekniği olan alan emisyonlu taramalı elektron mikroskobu (FE-SEM) ile incelenmiştir. Ayrıca, tüm cevher örneklerinin (aynı ve farklı üretim aynalarından alınanlar) dayanım tahminine yönelik dayanım dönüşüm faktörü (k) ve dönüşüm oranları (R) belirlenmiştir. UCS/PLI oranından elde edilen ortalama k değeri 13.98 ve UCS/BTS oranından elde edilen ortalama R değeri ise 11.24 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, sıfır-kesişim regresyon analizlerinden elde edilen katsayılar da (UCS=13.90×PLI ve UCS=11.20×BTS) bu ortalama oranlarla yüksek derecede örtüşerek sonuçların tutarlılığını göstermiştir.
Keywords
References
- [1] Karaman K. “Farklı dayanıma sahip kireçtaşlarında dönüşüm faktörünün gözeneklilikle ilişkisi”. 3. Bilsel Internatıonal Aspendos Scıentıfıc Researches Congress, Antalya, Türkiye, 12-13 October 2024.
- [2] Bieniawski ZT. “Engineering classification of jointed rock masses”. Transaction of the South African Institution of Civil Engineers, 15, 335-344, 1973.
- [3] Kahraman S, Günaydın O, Fener M. “The effect of porosity on the relation between uniaxial compressive strength and point load index”. International Journal of Rock Mechanics and Mining Sciences, 42, 584-589, 2005.
- [4] Cevizci H, Şentürk A. “Denizli pembesi ve Muğla leylağı mermerlerinin jeomekanik özelliklerin belirlenmesi”. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 26, 99-107 2011.
- [5] Karaman K, Kesimal A. "Kayaçların tek eksenli basınç dayanımı tahmininde nokta yükü deney yöntemleri ve porozitenin değerlendirilmesi". Madencilik Maden Muhendisleri Odasi Dergisi, 51(4), 3-14, 2012.
- [6] Karaman K, Kesimal A, Ersoy H. “A comparative assessment of indirect methods for estimating the uniaxial compressive and tensile strength of rocks”. Arabian Journal of Geosciences, 8(4), 2393-2403, 2015.
- [7] Mallı T, Yetkin ME, Özfırat MK, Kahraman B. “Numerical analysis of underground space and pillar design in metalliferous mine”. Journal of African Earth Sciences, 134, 365-372, 2017.
- [8] Özkan İ, Mesutoğlu M, Kızıltaş Z. “Stress-strain-electrical resistance behavior of Kars-Kağızman rock salt under uniaxial compressive”. 12th Regional Rock Mechanics Symposium, Trabzon, Türkiye, 3-5 October 2018.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Mineral Stratum and Geochemistry
Journal Section
Research Article
Early Pub Date
November 2, 2025
Publication Date
March 16, 2026
Submission Date
June 4, 2025
Acceptance Date
August 14, 2025
Published in Issue
Year 2026 Volume: 32 Number: 2