EN
TR
Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği
Öz
Eğitim hizmetlerinde müşteri ihtiyaçlarını belirlemek ve memnuniyetini sağlamak oldukça önemli ve vazgeçilmez konulardır. Bu amaçlara ulaşmak için memnuniyetsizliğe neden olan faktörlerin belirlenmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, eğitim sektöründe kalite faktörlerinin doğru olarak seçilmesi ve iyileştirilme önceliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Eğitimde hizmet kalitesini ölçmek amacıyla önem-memnuniyet modeli kullanılarak, kaliteyi etkileyen iyileştirme yapılacak faktörleri tespit etmek ve sıralamada öncelikli olanları belirlemek için Taguchi'nin istatistiksel deney tasarımı yönteminden yararlanılmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören 26 öğrenciye öncelikle eğitim hizmetlerinden aldıkları memnuniyeti değerlendiren bir anket uygulanmış, daha sonra önceki ankette sorulan eğitimde hizmet kalitesi faktörlerine verdikleri önem derecelerini değerlendirmeleri istenmiştir. Önem-Memnuniyet modeli ile iyileştirme yapılacak faktörler belirlendikten sonra Taguchi yöntemi ile bu faktörler ankette olsun veya olmasın şeklinde 12 öğrenciye ikinci tip bir anket daha yapılarak memnuniyet dereceleri belirlenmiş ve acil iyileştirme yapılacak 4 kritik faktör belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Montgomery, D.C., Statistical Quality Control, John Wiley&Sons, Fifth Editon, U.S.A. 2005.
- Güzel, N.G., Yüksek Öğretimde Turizm Eğitimi ve Hizmet Kalitesi, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2006.
- Özgeldi M., Yamamoto G.T., A Research on Specifying Factors Affecting Customer Satisfaction in training Service, İktisat İşletme ve Finans, Vol: 23, Issue: 266, 21-50, 2008.
- Kaylan A.R., Eğitim Kalitesi Nasıl Gelişir? Kalder Dergisi, Mart, 2010.
- Kahraman, S., Ertutar, Y., Girgin S.C, “Mühendislik Eğitimi ve Akreditasyon”, 1. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, Antalya, 2009.
- Değermen, A.H., Hizmet Ürünlerinde Kalite, Müşteri Tatmini ve Sadakati, Türkmen Kitabevi, 1. Basım, İstanbul, 2006.
- Karatepe O.M., Tekinkuş M., “İşletmelerin Sınır Birimlerinde Çalışan İşgörenlerin Hizmet İyileştirme Performanslarına İlişkin Algılamaları Üzerinde Etkili Olan Faktörler”, 6.Ulusal Pazarlama Kongresi, Erzurum, Türkiye, 28 Haziran-1 Temmuz, 9-37, 2001.
- Yang, C.C., Establishment and Applications of the Integrated Model of Service Quality Measurement, Managing Service Quality, Vol. 13, No: 4,310-24, 2003.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
February 1, 2013
Submission Date
January 22, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2013 Volume: 19 Number: 2
APA
Olgun, M. O., & Özdemir, G. (2013). Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 19(2), 81-87. https://doi.org/10.5505/pajes.2013.00710
AMA
1.Olgun MO, Özdemir G. Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2013;19(2):81-87. doi:10.5505/pajes.2013.00710
Chicago
Olgun, Mehmet Onur, and Gültekin Özdemir. 2013. “Önem-Memnuniyet Analizi Ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 19 (2): 81-87. https://doi.org/10.5505/pajes.2013.00710.
EndNote
Olgun MO, Özdemir G (February 1, 2013) Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 19 2 81–87.
IEEE
[1]M. O. Olgun and G. Özdemir, “Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 2, pp. 81–87, Feb. 2013, doi: 10.5505/pajes.2013.00710.
ISNAD
Olgun, Mehmet Onur - Özdemir, Gültekin. “Önem-Memnuniyet Analizi Ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 19/2 (February 1, 2013): 81-87. https://doi.org/10.5505/pajes.2013.00710.
JAMA
1.Olgun MO, Özdemir G. Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2013;19:81–87.
MLA
Olgun, Mehmet Onur, and Gültekin Özdemir. “Önem-Memnuniyet Analizi Ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 19, no. 2, Feb. 2013, pp. 81-87, doi:10.5505/pajes.2013.00710.
Vancouver
1.Mehmet Onur Olgun, Gültekin Özdemir. Önem-Memnuniyet Analizi ve Taguchi Metodu İle Eğitimde İyileştirme Önceliklerinin Belirlenmesi: Bir Uygulama Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2013 Feb. 1;19(2):81-7. doi:10.5505/pajes.2013.00710