EN
TR
Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi
Abstract
Günümüzde, pek çok iş modelleme yapılması sayesinde kolaylaşmaktadır. Gerçek sistemlerle çalışmak yerine, modelleme kullanılarak, gerçek sistem davranışları incelenebilir ve analiz edilebilir. Arıza toleranslı bir yapı gerçek sistem durumlarının kestirilmesine dayanır. Gözleyiciler ve Kalman Filtresi, kestirimde geniş ölçüde kullanılırlar. Bu çalışmada, bir uçağın yanlamasına hareketinde durum tespitlerinin, gözleyiciler ve Kalman Filtresi kullanılarak bir uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Keywords
References
- Ammar, N. 2000. Robust Fault Detection By Simultaneous Observers, Master’s Thesis, Bilkent University.
- Atalay, B. 2002. Ataletsel Navigasyon Sistemleri Ve Bu Sistemlerde Oluşan Hataların Kalman Filtresi Kullanılarak Düzeltilmesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
- Aykan, R., Hacıyev, C., Çalışkan, F. 2005a. “Uçak buzlanmaları için yeniden şekillendirilebilir kontrol”, Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı, İTÜ.
- Aykan, R, Hajiyev, C., Caliskan, F. 2005b. Kalman filter and neural network-based icing identification applied to A-340 aircraft dynamics. Aircraft Engineering and Aerospace Technology. 77 (1), 23-33.
- Aykan, R., Hajiyev, C., Caliskan, F. 2005c. “Aircraft icing de A tection, identification and reconfigurable control based on kalman filtering and neural networks”. AIAA Atmospheric Flight Mechanics Conference and Exhibit, San Francisco, California.
- Aykan, R., Hacıyev, C., Çalışkan, F. 2006. EKF Ve yapay sinir ağları ile uçak kanat buzlanmalarının tespiti ve yeniden şekillendirilebilir kontrol, İtü dergisi / d Mühendislik. 5 (2), 122-132.
- Bar-Shalom, Y., Li, X. R., Kirubarajan, T. 2001. Estimation with Applications to Tracking and Navigation, John Wiley and Sons.
- Blanke, M., Kinnaert, M., Lunze, J., Staroswiecki, M. 2003. Diagnosis and Fault-Tolerant Control, Springer.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
February 1, 2009
Submission Date
January 22, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2009 Volume: 15 Number: 2
APA
Kıyak, E., & İyibakanlar, G. (2009). Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 15(2), 291-299. https://izlik.org/JA58KA67WD
AMA
1.Kıyak E, İyibakanlar G. Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2009;15(2):291-299. https://izlik.org/JA58KA67WD
Chicago
Kıyak, Emre, and Gülay İyibakanlar. 2009. “Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler Ve Kalman Filtresi Ile Durum Kestirimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 15 (2): 291-99. https://izlik.org/JA58KA67WD.
EndNote
Kıyak E, İyibakanlar G (February 1, 2009) Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 15 2 291–299.
IEEE
[1]E. Kıyak and G. İyibakanlar, “Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 291–299, Feb. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58KA67WD
ISNAD
Kıyak, Emre - İyibakanlar, Gülay. “Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler Ve Kalman Filtresi Ile Durum Kestirimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 15/2 (February 1, 2009): 291-299. https://izlik.org/JA58KA67WD.
JAMA
1.Kıyak E, İyibakanlar G. Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2009;15:291–299.
MLA
Kıyak, Emre, and Gülay İyibakanlar. “Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler Ve Kalman Filtresi Ile Durum Kestirimi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 15, no. 2, Feb. 2009, pp. 291-9, https://izlik.org/JA58KA67WD.
Vancouver
1.Emre Kıyak, Gülay İyibakanlar. Uçakların Yanlamasına Hareketlerinin Gözleyiciler ve Kalman Filtresi ile Durum Kestirimi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 2009 Feb. 1;15(2):291-9. Available from: https://izlik.org/JA58KA67WD