EN
TR
STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI
Öz
Genetik algoritmalar (GA) stokastik bir arama yöntemidir ve bu nedenle optimum ya da optimuma yakın çözümler verebilmektedir. GA son yıllarda gezgin satıcı problemi, karesel atama, yerleşim, atölye çizelgeleme, ders/sınav programının hazırlanması, iletişim şebekelerinin tasarımı, montaj hattı dengeleme, en küçük yayılan ağaç problemi ve benzeri bir çok kombinatoryal optimizasyon problemlerine başarılı bir şekilde uygulanabilinmektedir. Bu çalışmada Steiner minimum yayılan ağaç probleminin genetik algoritma ile çözümü için java programı geliştirilerek performansı incelenmiştir. Literatürde daha önce çözülmüş test problemleri üzerinde yapılan denemeler sonucunda bu çalışmada önerilen GA yaklaşımı ile optimuma yakın sonuçlar elde edilmektedir. Çalışmada belirlenen noktalar için Steiner minimum yayılan ağaç problemi ve minimum yayılan ağaç problemi için uzunluklar ve kazanç değerleri hesaplatılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
March 1, 2006
Submission Date
January 23, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2006 Volume: 12 Number: 3
APA
İşçi, Ö., & Korukoğlu, S. (2006). STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12(3), 429-437. https://izlik.org/JA69JK59MG
AMA
1.İşçi Ö, Korukoğlu S. STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2006;12(3):429-437. https://izlik.org/JA69JK59MG
Chicago
İşçi, Öznur, and Serdar Korukoğlu. 2006. “STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 (3): 429-37. https://izlik.org/JA69JK59MG.
EndNote
İşçi Ö, Korukoğlu S (March 1, 2006) STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12 3 429–437.
IEEE
[1]Ö. İşçi and S. Korukoğlu, “STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 3, pp. 429–437, Mar. 2006, [Online]. Available: https://izlik.org/JA69JK59MG
ISNAD
İşçi, Öznur - Korukoğlu, Serdar. “STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 12/3 (March 1, 2006): 429-437. https://izlik.org/JA69JK59MG.
JAMA
1.İşçi Ö, Korukoğlu S. STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2006;12:429–437.
MLA
İşçi, Öznur, and Serdar Korukoğlu. “STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 12, no. 3, Mar. 2006, pp. 429-37, https://izlik.org/JA69JK59MG.
Vancouver
1.Öznur İşçi, Serdar Korukoğlu. STEINER MİNİMUM YAYILAN AĞAÇ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜNDE GENETİK ALGORİTMANIN KULLANILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 2006 Mar. 1;12(3):429-37. Available from: https://izlik.org/JA69JK59MG