BibTex RIS Cite

PROPERTIES OF DENIZLI VOLCANICS AND POTENTIAL USING FOR CONCRETE PRODUCTION

Year 2005, Volume: 11 Issue: 1, 63 - 70, 01.01.2005

Abstract

In this study, mineralogical, petrographical and chemical properties of volcanic rocks (Denizli Volcanics) with basaltic trachyandesite composition which are located in southern of Denizli province have been investigated. Their physical and mechanical tests have been carried out on the samples to find out their performance both as an aggregate in concrete and as building stone in the construction sector. Unit weights, water absorption, porosity and uniaxial compressive strength of the tested samples are between 2250-2960 kg/m3, % 0.06-0.4, % 0.15-10.22 and 52.4-170.2 MPa, respectively. Average 28-day compressive strengths of the concrete are 94.44 MPa and the results fit the mineralogical and petrographical characteristics. There is a total of 2750 million ton probable reserve and it is an alternative aggregate to limestone which has already been produced in the region. High strength concrete production is vital for high quality construction especially in earthquake zones.

DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ

Year 2005, Volume: 11 Issue: 1, 63 - 70, 01.01.2005

Abstract

Bu çalışmada, Denizli il merkezi güneyinde yer alan, bazaltik trakiandezit bileşimli volkanik kayaçların (Denizli Volkanitleri) mineralojik, petrografik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Araziden alınan örnekler üzerinde yapılan fiziksel ve mekanik testlerle de volkanik kayaçların, gerek yapı sektöründe yapı taşı olarak ve gerekse de beton sektöründe agrega olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. İncelenen örnekler üzerinde yapılan fiziksel ve mekanik testler sonucunda, birim hacim ağırlığı 2250-2960 kg/m3 arasında, su emme oranları % 0.06-0.4 arasında, görünür porozite % 0.15-10.22 arasında, tek eksenli basınç dayanımlarının ise 52.4-170.2 MPa arasında oldukları belirlenmiştir. Aynı örneklerden üretilen betonların 28 günlük basınç dayanımları ortalaması 94.44 MPa olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile mineralojik ve petrografik çalışmaların uyumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Toplam 2750 milyon tonluk muhtemel rezerve sahip olan volkanikleri, bölgede üretilen kalker kökenli agregalara alternatif bir kayaçtır. Deprem açısından I. Derecede riskli olan bölgemizdeki inşaat sektörüne kazandırılması yüksek dayanımlı beton üretimi için önemli bir kazanç oluşturacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Authors

Barış Semiz This is me

Yahya Özpınar This is me

Hidayet Dönmez This is me

Publication Date January 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Semiz, B., Özpınar, Y., & Dönmez, H. (2005). DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11(1), 63-70.
AMA Semiz B, Özpınar Y, Dönmez H. DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. January 2005;11(1):63-70.
Chicago Semiz, Barış, Yahya Özpınar, and Hidayet Dönmez. “DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 11, no. 1 (January 2005): 63-70.
EndNote Semiz B, Özpınar Y, Dönmez H (January 1, 2005) DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 11 1 63–70.
IEEE B. Semiz, Y. Özpınar, and H. Dönmez, “DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 11, no. 1, pp. 63–70, 2005.
ISNAD Semiz, Barış et al. “DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 11/1 (January2005), 63-70.
JAMA Semiz B, Özpınar Y, Dönmez H. DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;11:63–70.
MLA Semiz, Barış et al. “DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 11, no. 1, 2005, pp. 63-70.
Vancouver Semiz B, Özpınar Y, Dönmez H. DENİZLİ VOLKANİTLERİNİN ÖZELLİKLERİ VE BETON ÜRETİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2005;11(1):63-70.

ESCI_LOGO.png    image001.gif    image002.gif        image003.gif     image004.gif