GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ

Volume: 1 Number: 1 January 1, 1995
  • Süleyman Taşgetiren
  • Muzaffer Topcu
EN TR

GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ

Abstract

Makina tasarımında sıcaklık dağılımının belirlenmesi, genellikle malzeme seçimi, çalışma esnasında normalin dışında sıcaklık etkisine maruz kalan parçaların tasarımı gibi konularda bir ilk adım oluşturur. Bu sırada da çevre şartlarının belirlenmesi, karmaşık geometrilerin modellenmesi ve en temel sabit özellikleri olan izotrop malzemeden her doğrultuda farklı özellikler gösteren kompozit malzemeye kadar çok çeşitli malzemelerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu noktada elemanların hem ısıl hem de mekanik analizinde benzer yöntemlerin kullanılıyor olması nedeniyle sonlu elemanlar metodu büyük bir kullanım imkanı bulur. Bu çalışma lamel grafitli dökme demirden yapılmış dikdörtgen kesitli bir çubuğun 600 oC ile oda sıcaklığı arasında tekrarlı ısıtılması ve su ile soğutulması sırasında mevcut bir çatlakta meydana gelen değişmenin incelendiği bir projenin ilk basamağını oluşturmaktadır (Taşgetiren, 1992). Isıl döngü sırasında çubuk kesitinde meydana gelen sıcaklık dağılımının elde edilmesi ve düzgün olmayan bu sıcaklık dağılımının oluşturduğu gerilmelerin hesaplanması projenin en önemli iki basamağını teşkil etmektedir. Bu çalışmada genel geçişli hal ısı iletimi probleminin iki boyutlu sonlu eleman formülasyonu verilmiş, geliştirilmiş olan bilgisayar programı kullanılarak konveksiyon sınır şartı etkisindeki dikdörtgen kesitli çubuk için örnek çözümler yapılmıştır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Süleyman Taşgetiren This is me

Muzaffer Topcu This is me

Publication Date

January 1, 1995

Submission Date

January 23, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1995 Volume: 1 Number: 1

APA
Taşgetiren, S., & Topcu, M. (1995). GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 45-51. https://izlik.org/JA47FK76FW
AMA
1.Taşgetiren S, Topcu M. GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1(1):45-51. https://izlik.org/JA47FK76FW
Chicago
Taşgetiren, Süleyman, and Muzaffer Topcu. 1995. “GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1 (1): 45-51. https://izlik.org/JA47FK76FW.
EndNote
Taşgetiren S, Topcu M (January 1, 1995) GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1 1 45–51.
IEEE
[1]S. Taşgetiren and M. Topcu, “GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 45–51, Jan. 1995, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47FK76FW
ISNAD
Taşgetiren, Süleyman - Topcu, Muzaffer. “GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1/1 (January 1, 1995): 45-51. https://izlik.org/JA47FK76FW.
JAMA
1.Taşgetiren S, Topcu M. GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1:45–51.
MLA
Taşgetiren, Süleyman, and Muzaffer Topcu. “GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, Jan. 1995, pp. 45-51, https://izlik.org/JA47FK76FW.
Vancouver
1.Süleyman Taşgetiren, Muzaffer Topcu. GEÇİŞLİ HAL ISI İLETİMİ PROBLEMİNİN SONLU ELEMANLAR METODU İLE ÇÖZÜMÜ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 1995 Jan. 1;1(1):45-51. Available from: https://izlik.org/JA47FK76FW