Research Article

Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu

Volume: 25 Number: 6 November 25, 2019
  • Talia Ekin Tokyay Sinha
  • Mehmet Yücel Yetgin
TR EN

Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu

Öz

Bu çalışma yüksek sıcaklıktaki suyun göl ve rezervuar gibi akıntısız su kütlelerine verilmesini incelemektedir. Sayısal çalışmada PROBE isimli bir boyutlu (1B) sonlu hacim yazılımı kullanılmıştır. Yazılım, yüksek sıcaklıktaki suyun ve rüzgârın göl içindeki karışma süreçlerine etkisine, Koriolis etkisine ve güneş ışınımı etkisine açıklamalar getirmektedir. Bu koşullar termik santrallerdeki (kömür, doğalgaz, nükleer vb.) soğutma işlemleriyle alakalıdır. Mevsimsel doğal tabakalaşma ve termoklin oluşumu sayısal yöntemlerle ışık geçirim katsayısı, güneş ışınımı ve rüzgâr hızı kalibre edilerek gerçek bir göl için elde edilmiştir. Yapay bir göle su girişinde ve gölden su çıkışında oluşan termal tabakalaşma birçok durum için çalışılmıştır. Çalışma, yapay gölde, su giriş ve çıkışının kısa dalga ışınımı ve rüzgâr etkisi ile beraber düşey termal profile yaptığı etkiyi bir günlük (24 sa.’lik) süre için incelemektedir. 24 sa.’lik sonuçlar ortalama bir işlemci ve bilgisayar kullanılarak dakikalar içinde elde edilmiştir. Bu daha uzun vadedeki sonuçların kısa sürede elde edilebileceğini göstermiş ve bu tür kodların termal mühendislik uygulamalarında ne kadar kullanışlı olduğunu ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Darbyshire J, Edwards A. “Seasonal formation and movement of the thermocline in lakes”. Pure and Applied Geophysics, 93(1), 141-150, 1972.
  2. Spigel RH, Imberger J. “The classification of mixed-layer dynamics in lakes of small to medium size”. Journal of Physical Oceanography, American Meteorological Society, 10, 1104-1121, 1980.
  3. Horne A, Goldman C. Limnology. New York, USA, McGraw -Hill Key Textbooks Series 1994.
  4. Svensson U. “A mathematical model of the seasonal thermocline”. Dept. of Water Resources Eng. Univ. of Lund, Sweden, Report No. 1002, 1978.
  5. Imboden DM, Wüest A. “Mixing mechanism in lakes.” Environmental Physics, Switzerland, 4, 83-138, 1995.
  6. Socolofsky SA, Jirka GH. Mixing in Lakes and Reservoirs. Editors: Socolofsky SA, Jirka, GH. Special Topics in Mixing and Transport Processes in the Environment, College Station, Texas, USA, Texas A&M University, 2005.
  7. Boehrer B, Schultze M. “Stratification of lakes”. Reviews of Geophysics, 46, 1-27, The American Geophysical Union, 2008.
  8. Çağlar A, Yamalı C, Baker DK, Kaftanoğlu B. “Measurement of solar radiation in Ankara, Turkey”. Journal of Thermal Science and Technology, 33(2), 135-142, 2013.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Talia Ekin Tokyay Sinha This is me

Mehmet Yücel Yetgin This is me

Publication Date

November 25, 2019

Submission Date

January 15, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 25 Number: 6

APA
Tokyay Sinha, T. E., & Yetgin, M. Y. (2019). Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 25(6), 655-664. https://izlik.org/JA63YX23YN
AMA
1.Tokyay Sinha TE, Yetgin MY. Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;25(6):655-664. https://izlik.org/JA63YX23YN
Chicago
Tokyay Sinha, Talia Ekin, and Mehmet Yücel Yetgin. 2019. “Yapay Bir Göldeki Termal Değişikliklerin Bir Boyutlu Sayısal Model Ile Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 (6): 655-64. https://izlik.org/JA63YX23YN.
EndNote
Tokyay Sinha TE, Yetgin MY (November 1, 2019) Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 6 655–664.
IEEE
[1]T. E. Tokyay Sinha and M. Y. Yetgin, “Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 25, no. 6, pp. 655–664, Nov. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63YX23YN
ISNAD
Tokyay Sinha, Talia Ekin - Yetgin, Mehmet Yücel. “Yapay Bir Göldeki Termal Değişikliklerin Bir Boyutlu Sayısal Model Ile Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25/6 (November 1, 2019): 655-664. https://izlik.org/JA63YX23YN.
JAMA
1.Tokyay Sinha TE, Yetgin MY. Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;25:655–664.
MLA
Tokyay Sinha, Talia Ekin, and Mehmet Yücel Yetgin. “Yapay Bir Göldeki Termal Değişikliklerin Bir Boyutlu Sayısal Model Ile Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 25, no. 6, Nov. 2019, pp. 655-64, https://izlik.org/JA63YX23YN.
Vancouver
1.Talia Ekin Tokyay Sinha, Mehmet Yücel Yetgin. Yapay bir göldeki termal değişikliklerin bir boyutlu sayısal model ile simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 2019 Nov. 1;25(6):655-64. Available from: https://izlik.org/JA63YX23YN