In this study; 2+0 aged, bare root, Daday-Koldandere origin of Scotch pine seedlings, produced at Kastamonu–Taşköprü forest nursery, were used. First the morphological characters of the seedlings were determined and the appropriateness to TS 2265/February 1988 were examined. Furthermore, the sensitiveness of quality classification both TSI and newly formed for the mentioned scotch pine seedlings were checked with discriminate analysis. In the conclusion, the average values of the seedling height, the root collar diameter, seedling height / root collar diameter ratio, stem dry weight / root dry weight ratio, dry root percent, quality index of 2+0 aged scotch pine seedlings were determined as 11.62 cm, 2.93 mm, 40.14, 2.34, 30.65 %, 0.32 respectively. In addition, 92.7 % of the seedlings as to the seedling height criterion, 98.7 % of the seedlings as to the root collar diameter criterion, 91.4 % of the seedlings as to the seedling height - root collar diameter criterion, 92.7 % of the seedlings as to the stem dry weight / root dry weight ratio criterion were included in first quality class in respect of TSI quality classification.
Scotch pine TSI (Turkish Standards Institute) Seedling Quality Taşköprü
Bu çalışmada, Kastamonu-Taşköprü Orman Fidanlığında üretilen 2+0 yaşlı çıplak köklü sarıçam fidanlarıkullanılmıştır. Daday-Koldandere orijinli fidanların morfolojik karakterleri belirlenerek, TS 2265/Şubat 1988 Bu çalışmada, Kastamonu-Taşköprü Orman Fidanlığında üretilen 2+0 yaşlı çıplak köklü sarıçam fidanlarıkullanılmıştır. Daday-Koldandere orijinli fidanların morfolojik karakterleri belirlenerek, TS 2265/Şubat 1988 kalite sınıflamasına uygunluğu irdelenmiştir. Ayrıca, söz konusu sarıçam fidanlarının hem TSE ve hem de yeni oluşturulan kalite sınıflamasının hassasiyeti diskriminant analizleri ile denetlenmiştir. Çalışma sonucunda; üretilen 2+0 yaşlı sarıçam fidanlarının boyu 11.62 cm, kök boğazı çapı 2.93 mm, gürbüzlük indisi 40.14, katlılık 2.34, kuru kök % 30.65, kalite indeksinin 0.32 ortalama değerlerde olduğu tespit edilmiştir. TS kalite sınıflamasına göre; deneme materyali olarak kullanılan fidanların fidan boyu bakımından % 92.7'si, kök boğazı çapı bakımından % 98.7'si, fidan boyu-kök boğazı çapı bakımından % 91.4'ü, katlılık kriteri bakımından % 92,7'si I. kalite sınıfında yer almaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 10 Sayı: 2 |