BibTex RIS Cite

EARTHQUAKE-INDUCED DEFORMATION STRUCTURES AND RELATED TO EARTHQUAKE MAGNITUDES

Year 2003, Volume: 9 Issue: 2, 245 - 252, 01.02.2003

Abstract

Earthquake-induced deformation structures which are called seismites may helpful to clasify the paleoseismic history of a location and to estimate the magnitudes of the potention earthquakes in the future. In this paper, seismites were investigated according to the types formed in deep and shallow lake sediments. Seismites are observed forms of sand dikes, introduced and fractured gravels and pillow structures in shallow lakes and pseudonodules, mushroom-like silts protruding laminites, mixed layers, disturbed varved lamination and loop bedding in deep lake sediments. Earthquake-induced deformation structures, by benefiting from previous studies, were ordered according to their formations and earthquake magnitudes. In this order, the lowest eartquake's record is loop bedding and the highest one is introduced and fractured gravels in lacustrine deposits.

DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ

Year 2003, Volume: 9 Issue: 2, 245 - 252, 01.02.2003

Abstract

Sismit olarak da adlandırılan deprem kökenli deformasyon yapıları, bir bölgenin paleosismik tarihçesini aydınlatmada ve o bölgede gelecekte karşılaşılabilecek olası deprem büyüklükleri hakkında önemli ip uçları verebilir. Sismitler bu makalede, derin ve sığ göl çökellerinde oluşan tiplerine göre incelenmiştir. Sismitler, göl kıyısı çökellerinde kum daykları, sokulum yapmış ve kırılmış çakıllar ve yastık yapıları şeklinde gözlenirken, derin göl çökellerinde ise yalancı yumrular, mantarımsı yapılar, karışmış tabakalar, bozulmuş varv laminaları ve ilmeksi tabakalanma yapısı olarak görülür. Deprem kökenli deformasyon yapıları, daha önce yapılan çalışmalardan yararlanılarak, göl çökellerindeki oluşumlarına ve deprem büyüklüklerine göre bir sıralama yapılarak verilmiştir. Bu sıralamaya göre, çökellerde en düşük deprem büyüklüğünün kaydı ilmeksi tabakalanma yapıları, en büyük deprem büyüklüğünün kaydı ise sokulum yapmış ve kırılmış çakıl yapılarıdır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Savaş Topal This is me

Mehmet Özkul This is me

Publication Date February 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Topal, S. ., & Özkul, M. . (2003). DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(2), 245-252.
AMA Topal S, Özkul M. DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. February 2003;9(2):245-252.
Chicago Topal, Savaş, and Mehmet Özkul. “DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9, no. 2 (February 2003): 245-52.
EndNote Topal S, Özkul M (February 1, 2003) DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9 2 245–252.
IEEE S. . Topal and M. . Özkul, “DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 2, pp. 245–252, 2003.
ISNAD Topal, Savaş - Özkul, Mehmet. “DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 9/2 (February 2003), 245-252.
JAMA Topal S, Özkul M. DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003;9:245–252.
MLA Topal, Savaş and Mehmet Özkul. “DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 2, 2003, pp. 245-52.
Vancouver Topal S, Özkul M. DEPREM KÖKENLİ DEFORMASYON YAPILARI VE DEPREM BÜYÜKLÜKLERİ İLE İLİŞKİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003;9(2):245-52.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.