Formability versus hardening process of ERDEMİR 6114 (SAE 1005) sheet was examined for determining the convenient tempering temperature providing optimum formability. Here, the effects of factors on formability; anisotropy factor (R), deformation hardening exponent (n), stretchability (h), yield point (Re ) and tensile strength (Rm) variation were examined considering drawing direction also. Homogenous structures of test specimens were obtained by normalization tempering such as keeping in furnace at 890 0 C for 30 minutes and cooling in air. Tempering process of the samples were done at dual phase regions at temperatures 740, 770, 800, 820 and 850 0 C for 30 minutes and quenching in water afterwards. After tensile test and Erichsen experiment at room temperature, differences in yield point (Re ), tensile strength (Rm), R, n and h values were observed. As a conclusion, it has been seen that R and n values of the samples tempered at 740 and 770 0 C were increased and h value were higher than the others, so formability characteristics of these samples were better than the other samples.
ERDEMİR 6114 (SAE 1005) sac malzemesinin optimum biçimlenebilirliğini sağlayan tavlama sıcaklığını bulmak amacıyla çift fazlı bölgede tavlama yapılarak, biçimlendirmenin sıcaklıkla değişimi incelendi. Burada biçimlendirmeye etki eden faktörler; anizotropi faktörü (R), deformasyon sertleşmesi üsteli (n), çökertme derinliği (h), akma sınırı (Re ) ve çekme dayanımı (Rm) değerleri, hadde yönü dikkate alınarak tavlama sıcaklıkları ile değişimleri incelendi. Numunelere homojen yapı sağlamak için, 890 0C sıcaklıkta 30 dakika fırında bekletilip havada soğutularak normalizasyon tavlaması yapıldı. Çift faz bölgesinde 740, 770, 800, 820 ve 850 0 C sıcaklıkta, 30 dakika tutulup, suda su verilerek yapılan tavlama işleminden sonra, numunelere oda sıcaklığında çekme deneyi ve Erichsen çökertme deneyi uygulandı. Numunelerin akma sınırı (Re ), çekme dayanımı (Rm), R, n ve h değerlerinde oluşan değişimler incelendi. Tavlama sıcaklığı 740 ve 770 0 C olan numunelerin, R ve n değerinin aynı anda arttığı, h değerinin de diğer numunelere göre yüksek olduğu, yani bu numunelerin biçimlenebilme özelliğinin diğer numunelere göre daha iyi olduğu görüldü.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 7 Issue: 3 |