BibTex RIS Cite

PUNGENT AND COLOUR COMPOUNDS OF RED PEPPERS

Year 2001, Volume: 7 Issue: 3, 359 - 366, 01.03.2001

Abstract

The capcaicinoid amount of red peppers from Solanacea family is used for the evaluation of quality and classification in many countries. Capsaicin is the major pungent principle (69 %) of capsaicinoids. The others are dihidrocapsaicin (22 %), nordihidrocapsaicin (7 %), homocapsaicin (1 %) and homodihidrocapsaicin (1 %). As in most foods, the carotenoids of red peppers are also important compounds. Carotenoids are typical colour pigments and some of them have vitamin A activity. Major carotenoids of ripe fruit of red peppers are capsanthin, capsorubin, ß-carotene and zeaxanthin. Capcaicinoid and carotenoid contents of red peppers grown in many different regions of the world, their properties and roles on the human health were given in this review.

KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ

Year 2001, Volume: 7 Issue: 3, 359 - 366, 01.03.2001

Abstract

Solanacea familyasının bir cinsi olan kırmızıbiberlerin kapsaisinoit miktarı, önemli bir kalite kriteri olduğu gibi birçok ülkede sınıflandırmada dikkate alınmaktadır. Kapsaisinoitler içersinde en önemli acılık maddesi kapsaisindir (% 69). Diğerleri ise dihidrokapsaisin (% 22), nordihidrokapsaisin (% 7), homokapsaisin (% 1) ve homodihidrokapsaisindir (% 1). Birçok gıdada olduğu gibi, kırmızıbiberlerde de karotenoitler önemli bileşiklerdir. Karotenoit pigmentleri kırmızıbiberlere karakteristik rengi verdiği gibi bazıları da A vitamini aktivitesi göstermektedir. Tam olgunlaşmış kırmızıbiber meyvesinin başlıca karotenoitleri kapsantin, kapsorubin, ß-karoten ve zeaksantindir. Bu derlemede, dünyanın değişik bölgelerinde yetiştirilen kırmızıbiberlerin kapsaisinoit ve karotenoit içerikleri, özellikleri ve sağlık üzerine etkileri ele alınmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Çetin Kadakal This is me

Ender Poyrazoğlu This is me

Oktay Yemiş This is me

Nevzat Artık This is me

Publication Date March 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Kadakal, Ç. ., Poyrazoğlu, E. ., Yemiş, O. ., Artık, N. . (2001). KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7(3), 359-366.
AMA Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. March 2001;7(3):359-366.
Chicago Kadakal, Çetin, Ender Poyrazoğlu, Oktay Yemiş, and Nevzat Artık. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7, no. 3 (March 2001): 359-66.
EndNote Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N (March 1, 2001) KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7 3 359–366.
IEEE Ç. . Kadakal, E. . Poyrazoğlu, O. . Yemiş, and N. . Artık, “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 3, pp. 359–366, 2001.
ISNAD Kadakal, Çetin et al. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 7/3 (March 2001), 359-366.
JAMA Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2001;7:359–366.
MLA Kadakal, Çetin et al. “KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 3, 2001, pp. 359-66.
Vancouver Kadakal Ç, Poyrazoğlu E, Yemiş O, Artık N. KIRMIZIBİBERLERDE ACILIK VE RENK BİLEŞİKLERİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2001;7(3):359-66.

ESCI_LOGO.png    image001.gif    image002.gif        image003.gif     image004.gif