BibTex RIS Cite

IMPORTANCE OF CAROTENOIDS FOR HUMAN HEALTH

Year 1997, Volume: 3 Issue: 1, 249 - 254, 01.01.1997

Abstract

Carotenoids are brightly yellow to red pigments occuring in plants and are introduced into humans through dietary intake of vegetables and fruits. They do not dissolve in water, they can give maximum absorption in UV region at 400-450 nm., and they are stable in alkali. Some carotenoids have provitamin A activity and they are important because of the synthesis of Vitamin A needed to be taken into the body. In addition to this function, carotenoids play very important roles in preventing diseases caused by Vitamin A deficiency, coronary heart diseases, and cancer. They are effective in preventing or at least slowering cancer as a result of their antioxidative properties. Studies are shown that cancer risk (especially the lung cancer) decreases with the intake of carotenoids. As a conclusion vegetables and fruits-rich diet is always important and valuable for healty populations.

KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ

Year 1997, Volume: 3 Issue: 1, 249 - 254, 01.01.1997

Abstract

Karotenoidler bitkilerde bulunan, açık sarı-kırmızı arası renkleri veren pigmentlerdir. Meyve sebze tüketimi sonucu vücuda alınırlar. Suda çözünmezler, alkali ortamda stabildirler ve görünür bölgede 400-450 nm dalga boyunda maksimum soğurma verirler. Bazı karotenoidler A vitamini ön maddesi olarak aktivite gösterirler ve bu nedenle vücut için gerekli olan A vitamininin sentezi açısından önemlidirler. A vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek hastalıkların, kroner kalp rahatsızlıklarının ve kanserin önlenmesinde önemli rolleri bulunmaktadır. Sahip oldukları antioksidan özellikleri sayesinde kanseri önleme ya da geciktirmede etkilidirler. Karotenoid alımı ile özellikle akciğer kanseri riskini düşürmede başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Meyve sebze ağırlıklı diyetin sağlık açısından çok büyük önem taşıdığı gerçeği bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Semih Ötleş This is me

Yeşim Atlı This is me

Publication Date January 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 3 Issue: 1

Cite

APA Ötleş, S. ., & Atlı, Y. . (1997). KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(1), 249-254.
AMA Ötleş S, Atlı Y. KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. January 1997;3(1):249-254.
Chicago Ötleş, Semih, and Yeşim Atlı. “KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3, no. 1 (January 1997): 249-54.
EndNote Ötleş S, Atlı Y (January 1, 1997) KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3 1 249–254.
IEEE S. . Ötleş and Y. . Atlı, “KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 249–254, 1997.
ISNAD Ötleş, Semih - Atlı, Yeşim. “KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 3/1 (January 1997), 249-254.
JAMA Ötleş S, Atlı Y. KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3:249–254.
MLA Ötleş, Semih and Yeşim Atlı. “KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 1, 1997, pp. 249-54.
Vancouver Ötleş S, Atlı Y. KAROTENOİDLERİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1997;3(1):249-54.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.