BibTex RIS Cite

THE EFFECT OF WASTEWATER OF DOMESTIC AND MEAT PROCESSING PLANT ON THE RIVER OF KARASU

Year 1996, Volume: 2 Issue: 1, 9 - 14, 01.01.1996

Abstract

The wastewaters of the slaughterhouse and meat processing plant in Erzurum city, which don't have any wastewater treatment plant is discharged to the Karasu river. The wastewater, especially occured during slaughtering and processing of meat, contained high level of COD, BOD5, total suspended solid, fat and grease and total solid. Therefore these wastewaters cause some environmental problems in the city. This paper presents the effect of wastewaters from resident area slaughterhouse, and meat processing plants on the river of Karasu. For this purpose some samples taken from eight different points around the river were analysed in order to obtain values of dissolved oxygen, BOD5, COD, total phosphorus, total kjeldahl nitrojen, total suspended solid, total solid, total volatile suspended solid, fat and grease, chlorides and coliform. From the results obtained, it is found out that the wastewaters from the slaughterhouse has the biggest pollutant effect in the river.

ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ

Year 1996, Volume: 2 Issue: 1, 9 - 14, 01.01.1996

Abstract

Erzurum 'da Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan ve halen bir arıtma tesisi bulunmayan Erzurum Et Kesimhanesi ve et işleme tesisleri atıksuları, Karasu nehrine deşarj edilmektedir. Özellikle mezbahalarda, kesimhane ve et işleme sırasında oluşan atıksular, genellikle yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOİ 5), toplam katı madde (TKM), yağ ve gres ve yüzer madde içermektedir. Bu haliyle mezbaha atıksuları yöremizde bir takım çevresel sorunlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada Erzurum Et Kesimhanesi, et işleme tesisleri ve yerleşim yeri atıksularının Karasu 'ya etkileri incelenmiştir. Bu amaç için araştırma sahasında 8 ayrı noktadan örnekler alınmış ve bu örnekler laboratuvarda anında analiz edilerek 5, KOİ, toplam fosfor toplam kjeldahl azot (TKA), TKM, toplam asılı katı madde (AKM), toplam uçucu madde (TUM), yağ ve gres, klorür ve koliform gibi parametreler için ölçümler yapılmıştır. Elde edilen bulguların su kirliliği limitleri ile karşılaştırılması sonucu, en fazla kirliliğin et kesimhanesi atıksularından kaynaklandığı saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ümmühan Danış This is me

Publication Date January 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Danış, Ü. . (1996). ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2(1), 9-14.
AMA Danış Ü. ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. January 1996;2(1):9-14.
Chicago Danış, Ümmühan. “ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2, no. 1 (January 1996): 9-14.
EndNote Danış Ü (January 1, 1996) ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2 1 9–14.
IEEE Ü. . Danış, “ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 9–14, 1996.
ISNAD Danış, Ümmühan. “ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 2/1 (January 1996), 9-14.
JAMA Danış Ü. ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1996;2:9–14.
MLA Danış, Ümmühan. “ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, 1996, pp. 9-14.
Vancouver Danış Ü. ET İŞLEME TESİSLERİ VE YERLEŞİM YERİ ATIKLARININ KARASU NEHRİNE ETKİSİ. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1996;2(1):9-14.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.