Bu
çalışmada, Cu(II) iyonlarının bir adsorbent olan mermer atıkları ile sulu
çözeltilerden giderimi üzerine, sıcaklık, Cu(II) konsantrasyonu, adsorbent
dozu, boyutu ve karıştırma hızı gibi parametrelerin etkileri temas süresine
bağlı olarak incelenmiştir. Adsorbent olarak kullanılan mermer atıkları
üzerine bakırın sorpsiyonunda 200 devir/dk. karıştırma hızıyla giderim
veriminin %89.2 olduğu, uygun adsorbent dozajının 10 g/l olup sorpsiyon
veriminin bu dozajda %83.4 değerine ulaştığı belirlenmiştir. Kinetik verilerin II. dereceden kinetik modele daha
iyi uyduğu belirlenmiştir. Aktivasyon enerjisinin Cu(II) sorpsiyon prosesi
için 9.35 kJ/mol olduğu bulunmuştur. Denge verilerinin Langmuir izotermine
uyduğu ve Cu(II) sorpsiyon prosesi için maksimum sorpsiyon kapasitesinin 25 °C’de
yaklaşık 208.33 mg/g olduğu hesaplanmıştır. Termodinamik parametreler Cu(II)
adsorpsiyonuprosesinin endotermik olduğunu (DH°=12.88 kJ/mol) ve
kendiliğinden gerçekleşen (DG°=-8.56 kJ/mol)
karakterde olduğunu göstermiştir.
In
this study, the effects of temperature, Cu(II) concentration, adsorbent dose,
size and mixing speed were investigated on depending contact time in removal of
Cu(II) ions from aqueous solutions with a adsorbent marble waste. When marble
waste was used as an adsorbent removal efficiency of Cu(II) was determined to
be 89.2% at 200 rpm stirring speed; optimum dosage of adsorbent was 10 g/L and
sorption efficiency at this dose was determined to be 83.4%. The kinetic data fit the pseudo second order kinetic model. Activation energy
for Cu(II) sorption process were found to be 9.35 kJ/mol. The adsorption
equilibrium data for the Cu(II) sorption process obeyed well for Langmuir
isotherm and the maximum sorption capacity were calculated to be 208.33 mg/g
for 25 °C. Thermodynamic parameters indicated this the Cu(II) adsorption
process were endothermic (DH°=12.88 kJ/mol) and spontaneous (DG°=-8.56 kJ/mol).
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 7 |