Bükülerek
şekillendirilmiş DC 01 kalite sac malzemeler; beyaz eşya, mobilya, mutfak,
çeşitli ev eşyaları ve otomotiv sektörü başta olmak üzere, endüstride birçok
sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bükülerek şekillendirilen ürünlerde
karşılaşılan en önemli şekillendirme kusuru geri esnemedir. Bu çalışmada; DC01
kalite sac malzemenin V bükme yöntemiyle şekillendirmede oluşan geri esnemeye,
ütüleme süresi (0 s, 10 s, 20 s ve 40 s), bükme açısı (15°, 30°, 45°, 60°, 75°
ve 90°) ve zımba uç radyüsü (0 mm, 2 mm, 4 mm ve 6 mm) parametrelerinin etkisi
deneysel araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda; geri esnemenin,
ütüleme süresinin 10 s. lik artışına bağlı olarak ortalama 0.18° azaldığı,
bükme açısının 15°’lik artışına bağlı olarak da ortalama 0.44° arttığı
gözlemlenmiştir. Ayrıca geri esnemenin zımba uç radyüsündeki 2 mm.’lik artışa
bağlı olarak da ortalama 0.27° arttığı gözlemlenmiştir.
DC01
quality sheet metal parts which were shaped by bending are commonly used in
white goods, furniture, kitchen, a variety of household goods and in various
industries, particularly the automotive industry. The most important shaping
flaw of the bended parts is spring-back. In this study, the effects of holding
times (0 s, 10 s, 20 s and 40 s), bending angles (15°, 30°, 45°, 60°, 75° and
90°) and punch radii (0 mm, 2 mm, 4 mm and 6 mm) on spring-back while v bending were investigated. At the end of
the experiments the following results were observed; spring-back angles decreased 0.18 degrees on average while the holding times
were increasing 10 seconds, spring-back angles increased 0.44 degrees on average while bending angles were increasing 15 degrees. Furthermore, an increase of 2 millimeters in punch radii resulted
in an increase in spring-back angles (0.27 degrees on average).
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Özel Sayı |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 8 |