Çalışmada farklı hammaddeler kullanılarak
üretilmiş olan konvansiyonel ve polyester özlü ipliklerin performans
özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Bu amaçla beş farklı (pamuk, viskon, modal, bambu, polyester) hammadde
kullanılarak beş farklı polyester özlü iplik üretilmiştir. Ayrıca karşılaştırma
yapmak amacıyla aynı üretim parametreleri ile beş farklı konvansiyonel iplik
üretimi de gerçekleştirilmiştir. Üretilen ipliklerin tüylülük, düzgünsüzlük ve
mukavemet özellikleri incelenmiştir. Test sonuçlarına göre, pamuk ve bambudan
elde edilen özlü ipliklerin tüylülük değerleri konvansiyonel ipliklere göre
yüksek; viskon, modal ve polyesterden elde edilen özlü ipliklerin tüylülük
değerleri ise daha düşük çıkmıştır. Özlü iplikler ve konvansiyonel ring
ipliklerin düzgünsüzlük değerleri arasında önemli bir fark görülmemiştir.
Ayrıca modal ve polyester hariç tüm iplik türlerinde özde kullanılan
polyesterin ipliklerin kopma mukavemeti değerlerini arttırdığı görülmüştür.
Purpose
of this study is comparison the performance properties of conventional and
polyester core yarns produced using different raw material. In this purpose,
five different polyester core yarns were produced using five different raw materials
(cotton, viscose, modal, bamboo, polyester). In addition to these yarns, five
different conventional yarns were produced with the same production parameters
for the comparison. These samples were investigated for hairiness, tensile
strength and evenness. Core yarn and conventional yarn test results were
compared and discussed. According to the test results, the hairiness values of
core yarns obtained from viscose, modal and polyester were lower than that of
conventional yarns. No significant difference was found between yarn evenness
of core yarns and conventional yarns. Also, usage of polyester as a core in
core yarns increased tensile strength except modal and polyester yarns.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 24 Issue: 7 |