Bu
çalışmada, Zingiber officinale’den toplam polifenollerin ekstraksiyonun
kinetiği incelenmiştir. Numuneler farklı sıcaklıktaki suyla ekstrakte edilmiş
ve kinetik değişimleri gözlemlemek için ekstraksiyon karıştırılmış ve
karıştırılmamış ortamlarda gerçekleştirilmiştir. Ekstraksiyonun fiziksel
davranışını matematiksel ifadelerle tanımlamak için Peleg, Kütle Aktarımı,
Logaritmik ve Page Modelleri olmak üzere dört farklı model kullanılmıştır.
Gallik asit eşdeğeri olarak belirlenen polifenol verimlerinin sıcaklık ve
karıştırma koşullarına bağlı olarak 2.29-5.23 mg/g arasında değiştiği
bulunmuştur. Araştırılan tüm koşullarda en yüksek regresyon katsayısına sahip
olan Peleg Modeli’nin yatışkın durumda, Kütle transfer modelinin ise yatışkın
olmayan koşulların ifadesinde deneysel verilere en uygun model olduğu
belirlenmiştir. Ayrıca, bu çalışmada ekstraksiyonun moleküler ve konvektif difüzivitesi
ve aktivasyon enerjisi de hesaplanmıştır. Ekstraksiyonun aktivasyon enerjisini
azalttığı için sıcaklık ve karıştırma hızındaki artışın difüzyon katsayılarını
arttırdığı belirlenmiştir. Proseste, sıcaklığın karıştırma hızına oranla çok
daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
In
this paper, kinetics of extraction of total polyphenols from Zingiber
officinale was investigated. Samples were extracted using water at different
temperatures and the extraction was realized under mixed and unmixed medium to
observe the changes in the kinetics. Four different models, namely Peleg, Mass
Transfer, Logarithmic and Page’s Models, were used for mathematically
describing the physical behavior of the extraction. The yields of polyphenols
determined as gallic acid equivalents ranged between 2.29-5.23 mg/g depending
on the temperature and mixing conditions. Peleg’s model, having the highest
regression coefficients at all conditions investigated for steady-state
conditions, and Mass transfer model for unsteady-state conditions were found as
the best fit to the experimental data. Also, molecular and convective
diffusivities and activation energy of extraction were evaluated in this study.
It was found that increase in temperature and mixing rate increased the
diffusion coefficients because they decreased the activation energy of
extraction. It has been found that temperature was much more effective than
mixing rate, on the process.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 24 Issue: 7 |