Research Article
BibTex RIS Cite

Pitcher Details in Jean-Leon Gérôme's Paintings

Year 2026, Issue: 9 , 1 - 13 , 27.03.2026
https://doi.org/10.62425/palmet.1789270
https://izlik.org/JA78DL44UW

Abstract

The Orientalism movement, which emerged during the westernization process that shaped the last period of the Ottoman Empire, has revealed its own style in painting, as in many branches of art. Initially emerging innocently with curiosity and a desire to learn, this phenomenon has deviated from its purpose over time and has become a tool used in line with the West’s drive to reshape and possess the East. The unstoppable attraction of the East has become the focus of artists, travels and studies of the East have been planned, and Works have begun to take shape in this direction. The East, with its material cultural assets in places visited and seen, its natural beauties, people, clothing, beliefs, traditions and unique life, has been the subject of paintings, as in other branches of art, with great enthusiasm and exaggeration. Although French painters in this period depicted their first Works without ever seeing the East based on what was written, in the form they created in their imaginary worlds, the artist Gerôme, who is the subject of our research, is among the artists who preferred to go and see the East, blend their impressions with their emotions and transfer their paintings to the canvas in that way. However, since travels and studies were only carried out to the extent that they were allowed, the most popular harem and bath paintings of this period took their place among the Works of the period with the fictional compositions and unconvincing scenes of the artists. In this study, the paintings of the painter Jean leon Gerome were investigated with great care, and the connection between the pitchers, perhaps the most realistic elements of the compositions he created in his own fantasy World, and the reality of the pitchers was revealed. The pitchers in the examined paintings were compared, and similar or identical ones were found in museums and collections.

 

References

  • Altıer, S. (2019). Osmanlı Sanatı’nda İbrik Tasvirleri ve İkonografisi, Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, 17(26), 149-202. Aran, S. (2019). Goupil Galerisi ve Sanat Ticareti, Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi, 18, 148-161. Bilir, Y. (2019). Oryantalist Tabloların Vazgeçilmez Dekoratif Unsuru Olarak Çiniler, Sanat Dergisi, 34, 92-104. Bozkurt, N. Kalafatzade, S. (2000). İbrik, TDV Ansiklopedisi, 21, İstanbul, 372-376.

Jean-Leon Gérôme Tablolarında İbrik Betimlemeleri

Year 2026, Issue: 9 , 1 - 13 , 27.03.2026
https://doi.org/10.62425/palmet.1789270
https://izlik.org/JA78DL44UW

Abstract

XIX. yüzyıl başlarından itibaren Fransız Romantik sanatçılarının öncülüğünde bir akım olarak kabul edilen Oryantalizm, birçok sanat dalında olduğu gibi resimde de kendi tarzını ortaya koymuştur. Başlangıçta son derece masumane olarak merak ve öğrenme şevkiyle doğan bu olgu, zamanla amacından saparak Batı’nın Doğu’yu yeniden şekillendirme ve sahip olma güdüsü doğrultusunda kullanılan bir araç halini almıştır. Doğu’nun engellenemez çekiciliği sanatçıların odağına yerleşmiş, Doğu seyahatleri ve incelemeleri planlanmış, eserler bu yönde şekillenmeye başlamıştır. Gezilip görülen yerlerdeki maddi kültür varlıkları, doğal güzellikleri, giyim kuşamı, insanı, inancı, gelenekleri ve kendine özgü yaşamı ile Doğu diğer sanat dallarında olduğu gibi tablolara da, son derece şevkle ve abartıyla konu olmuştur. Bu dönemde Fransız ressamlar ilk eserlerini Doğu’yu hiç görmeden, yazılanlardan yola çıkarak hayal dünyalarında yarattıkları şekliyle betimlemişlerse de araştırmamızın konusu olan sanatçı Gérôme, Doğu’yu gidip görmeyi ve izlenimlerini duygularıyla harmanlayıp resimlerini o şekilde tuvale aktarmayı tercih eden sanatçılar arasındadır. Fakat seyahatler ve incelemeler ancak izin verildiği kadarıyla gerçekleştiğinden, bu dönemin en sevilen harem ve hamam tabloları, sanatçıların kurgusal kompozisyonlarıyla ve inandırıcı olmayan sahneleriyle dönemin eserleri arasında yerini almıştır. Yapılan bu çalışmada ressam Jean Leon Gérôme’un tabloları büyük bir incelikle araştırılıp, kendi fantastik dünyasında yarattığı kompozisyonların belki en hakiki öğeleri olan ibriklerin, gerçekle bağı ortaya konmuştur. İncelenen tablolardaki ibrikler karşılaştırılarak, benzerleri ya da aynıları müze ve koleksiyonlarda bulunmuştur.

References

  • Altıer, S. (2019). Osmanlı Sanatı’nda İbrik Tasvirleri ve İkonografisi, Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, 17(26), 149-202. Aran, S. (2019). Goupil Galerisi ve Sanat Ticareti, Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi, 18, 148-161. Bilir, Y. (2019). Oryantalist Tabloların Vazgeçilmez Dekoratif Unsuru Olarak Çiniler, Sanat Dergisi, 34, 92-104. Bozkurt, N. Kalafatzade, S. (2000). İbrik, TDV Ansiklopedisi, 21, İstanbul, 372-376.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Art History
Journal Section Research Article
Authors

Özlem Özer

Aygül Uçar 0000-0002-6399-970X

Submission Date September 22, 2025
Acceptance Date March 4, 2026
Publication Date March 27, 2026
DOI https://doi.org/10.62425/palmet.1789270
IZ https://izlik.org/JA78DL44UW
Published in Issue Year 2026 Issue: 9

Cite

APA Özer, Ö., & Uçar, A. (2026). Jean-Leon Gérôme Tablolarında İbrik Betimlemeleri. Journal of Palmette, 9, 1-13. https://doi.org/10.62425/palmet.1789270