Conference Paper
BibTex RIS Cite

AN OVERLOOK TO WORLD WINE INDUSTRY

Year 2020, , 219 - 223, 30.07.2020
https://doi.org/10.17261/Pressacademia.2020.1271

Abstract

Purpose- The production of wine goes back 7000 years B.C. and wine has become a popular drink again today. This study aims to examine the trends of the winemaking sector in the world by mentioning a short history of winemaking.
Methodology- Statistical values such as world grape and wine production, wine consumption, total of exports and imports were collected from various sources, the changes in these values were analyzed by years and predictions were made about future predictions.
Findings- According to the analysis covering the years 2000-2016, in the period covering the last 17 years; Grape cultivation areas decreased by an average of 0.23% annually, while an average annual increase of 1.3% was achieved in the product bought due to the increase in productivity. While the global economic growth was 5.41% per annum in the analyzed period, an average annual growth of 6.46% was observed in value of wine exports.
Conclusion- As growth in the world economy is observed, the demand for wine increases faster than the world economic growth rate. While the value created in the world with wine production and trade was around 25 billion USD in year 2000, this value was about 65 billion USD in year 2016. In line with the increasing population, changing consumer preferences and economic growth, it can be predicted that the demand for wine consumption will increase all over the world and even create an increase in demand and economic value faster than the average World economic growth rate.

References

  • Ağaoğlu, Y.,S. 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No: 1. 614 s.
  • Aktan, N., Kalkan, H. 2000. Şarap Teknolojisi. Ege Üniver- sitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, 6145, Ankara.
  • Anlı, R.E. 2005. Ansiklopedik Şarap Sözlüğü, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, 256s.,
  • Anlı, E. (2010). Şarap Tadımı. Inkılap Kitapevi, İstanbul.
  • ANONİM, 1996, Şarap Hakkında Özel Bilgiler, Tekel Tekirdağ İçki ve Şarap Fabrikası, Tekirdağ
  • Anonim, 2013 Yılı Çekirdeksiz Üzüm Raporu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifler Genel Müdürlüğü, Şubat 2014,
  • Çelk, H., Marasalı, B., SöylemezoğLu, G., Tangolar, S. ve Gündüz M., 2000. Bağcılıkta üretim hedefleri. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası V.Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 17-21 Ocak, 645-678s, Ankara.
  • Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2540, Eskişehir
  • EKŞİ, A., 1989. Gıdalarda kimyasal bilesim değisimleri ve kontrolü. Birinci Uluslar Arası Gıda Sempozyumu, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, 89- 96s., Bursa. Karaca U. (Ağutos, 2002), Şarap Üretimi, Türkiye’de Şarapçılık ve Cupratol Yöntemi İle Şarapta Bakır Tayini, İstanbul Teknik Üniversitesi-Kimya Metalorji Fakültesi Yüksek Lisans Tezi
  • FAO (Food and Agriculture Organization Of The United Nations) Kayıtları, 2014. (http://faostat.fao.org), (Erişim Tarihi: 20.02.2014).
  • FAOSTAT (Food and Agriculture Organization Of The United Nations) Kayıtları, Çeşitli Yıllar, (http://faostat.fao.org), (Erişim Tarihi: 20.02.2014).
  • Kayalar, M. 2015. Tokat İlinde Farklı Yörelerde Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinden Üretilen Şarapların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tokat.
  • Kavaklıdere Yayınları, 2003, Şarabın A B C’si .....
  • Koçkar, M. (2006). Şarabın Gizli Renkleri. Ada Yayınları.
  • Neiman, O. (2013). Le Vin C’est Pas Sorcier. Nail Kitapevi, İstanbul.
  • Pinelo, M., Amous, A., Meyer, A.S. (2006). Food and Bioproducts Processing Lyngby, Denmark
  • http://www.oiv.int/public/medias/6782/oiv-2019-statistical-report-on-world-vitiviniculture.pdf -07.02.2019
  • http://www.oiv.int/public/medias/6782/oiv-2019-statistical-report-on-world-vitiviniculture.pdf-07.02.2019
  • http://apelasyon.com/Yazi/122-dunya-sarap-uretim-ve-tuketiminde-son-yillarda-yasanan-gelismeler- (02.11.19 tarihinden itibaten günceldir.)
  • http://apelasyon.com/Yazi/707-dunyada-ve-turkiyede-saraplik-uzum-piyasalari (30.11.2019)
  • https://databank.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS/1ff4a498/Popular-Indicators-07.02.2019

DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ

Year 2020, , 219 - 223, 30.07.2020
https://doi.org/10.17261/Pressacademia.2020.1271

Abstract

Amaç- Tarihçesi M.Ö. 7000 yıl geriye giden şarap üretimi, günümüzde tekrar popüler bir içecek olmaya başlamıştır. Bu çalışma, şarap yapımının kısa bir tarihçesinden bahsederek, şarapçılık sektörünün Dünyada’daki gelişme trentlerinin incelemesini amaçlamaktadır.
Yöntem- Dünya üzüm ve şarap üretimi, şarap tüketimi, ülkelere göre dağılımı, ihracat ve ithalat toplamı gibi istatistiki değerler çeşitli kaynaklardan toplanarak, yıllara göre değişimleri analiz edilmiş ve gelecekte beklenen trantler hakkında öngörülerde bulunulmuştur.
Bulgular- 2000-2016 yıllarını kapsayan analize göre, son 17 yılı kapsayan dönemde; üzüm ekim alanları ortalam yıllık %0,23 oranında azalırken, verimlilikteki artış nedeniyle alınan üründe ortalama yıllık %1,3’lük oranında artış sağlanmıştır. İncelenen dönemde Dünya ekonomik büyümesi yıllık ortalama %5,41 olurken, şarap ihracatında ortalama yıllık %6,46’lık bir büyüme görülmüştür.
Sonuç- Dünya ekonomisinde büyüme gözlemlendikçe, şaraba olan talep dünya ekonomik büyüme oranından daha hızlı artmaktadır. Şarap üretimi ve ticareti ile tüm dünyada yaratılan değer 2000 yılında yaklaşık 25 milyar USD iken, 2016 yılında bu değer 65 milyar USD kadardır. Artan nüfus, tüketici tercihlerinin değişmesi ve ekonomik büyümeye parallel olarak, şarap tüketimine olan talebin tüm dünyada daha da artacağı ve hatta ortalama ekonomik büyüme oranından daha hızlı bir talep ve ekonomik değer artışı yaratacağı öngörülebilir.

References

  • Ağaoğlu, Y.,S. 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Kavaklıdere Eğitim Yayınları. No: 1. 614 s.
  • Aktan, N., Kalkan, H. 2000. Şarap Teknolojisi. Ege Üniver- sitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü.Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, 6145, Ankara.
  • Anlı, R.E. 2005. Ansiklopedik Şarap Sözlüğü, Kavaklıdere Eğitim Yayınları, 256s.,
  • Anlı, E. (2010). Şarap Tadımı. Inkılap Kitapevi, İstanbul.
  • ANONİM, 1996, Şarap Hakkında Özel Bilgiler, Tekel Tekirdağ İçki ve Şarap Fabrikası, Tekirdağ
  • Anonim, 2013 Yılı Çekirdeksiz Üzüm Raporu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifler Genel Müdürlüğü, Şubat 2014,
  • Çelk, H., Marasalı, B., SöylemezoğLu, G., Tangolar, S. ve Gündüz M., 2000. Bağcılıkta üretim hedefleri. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası V.Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 17-21 Ocak, 645-678s, Ankara.
  • Denizer, D. (2012). Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2540, Eskişehir
  • EKŞİ, A., 1989. Gıdalarda kimyasal bilesim değisimleri ve kontrolü. Birinci Uluslar Arası Gıda Sempozyumu, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, 89- 96s., Bursa. Karaca U. (Ağutos, 2002), Şarap Üretimi, Türkiye’de Şarapçılık ve Cupratol Yöntemi İle Şarapta Bakır Tayini, İstanbul Teknik Üniversitesi-Kimya Metalorji Fakültesi Yüksek Lisans Tezi
  • FAO (Food and Agriculture Organization Of The United Nations) Kayıtları, 2014. (http://faostat.fao.org), (Erişim Tarihi: 20.02.2014).
  • FAOSTAT (Food and Agriculture Organization Of The United Nations) Kayıtları, Çeşitli Yıllar, (http://faostat.fao.org), (Erişim Tarihi: 20.02.2014).
  • Kayalar, M. 2015. Tokat İlinde Farklı Yörelerde Yetiştirilen Narince Üzüm Çeşidinden Üretilen Şarapların Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tokat.
  • Kavaklıdere Yayınları, 2003, Şarabın A B C’si .....
  • Koçkar, M. (2006). Şarabın Gizli Renkleri. Ada Yayınları.
  • Neiman, O. (2013). Le Vin C’est Pas Sorcier. Nail Kitapevi, İstanbul.
  • Pinelo, M., Amous, A., Meyer, A.S. (2006). Food and Bioproducts Processing Lyngby, Denmark
  • http://www.oiv.int/public/medias/6782/oiv-2019-statistical-report-on-world-vitiviniculture.pdf -07.02.2019
  • http://www.oiv.int/public/medias/6782/oiv-2019-statistical-report-on-world-vitiviniculture.pdf-07.02.2019
  • http://apelasyon.com/Yazi/122-dunya-sarap-uretim-ve-tuketiminde-son-yillarda-yasanan-gelismeler- (02.11.19 tarihinden itibaten günceldir.)
  • http://apelasyon.com/Yazi/707-dunyada-ve-turkiyede-saraplik-uzum-piyasalari (30.11.2019)
  • https://databank.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS/1ff4a498/Popular-Indicators-07.02.2019
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Finance, Business Administration
Journal Section Articles
Authors

Salih Kayıkcıoglu 0000-0003-3187-5785

Umit Arıkan This is me 0000-0002-8005-5989

Publication Date July 30, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Kayıkcıoglu, S., & Arıkan, U. (2020). DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ. PressAcademia Procedia, 11(1), 219-223. https://doi.org/10.17261/Pressacademia.2020.1271
AMA Kayıkcıoglu S, Arıkan U. DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ. PAP. July 2020;11(1):219-223. doi:10.17261/Pressacademia.2020.1271
Chicago Kayıkcıoglu, Salih, and Umit Arıkan. “DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ”. PressAcademia Procedia 11, no. 1 (July 2020): 219-23. https://doi.org/10.17261/Pressacademia.2020.1271.
EndNote Kayıkcıoglu S, Arıkan U (July 1, 2020) DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ. PressAcademia Procedia 11 1 219–223.
IEEE S. Kayıkcıoglu and U. Arıkan, “DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ”, PAP, vol. 11, no. 1, pp. 219–223, 2020, doi: 10.17261/Pressacademia.2020.1271.
ISNAD Kayıkcıoglu, Salih - Arıkan, Umit. “DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ”. PressAcademia Procedia 11/1 (July 2020), 219-223. https://doi.org/10.17261/Pressacademia.2020.1271.
JAMA Kayıkcıoglu S, Arıkan U. DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ. PAP. 2020;11:219–223.
MLA Kayıkcıoglu, Salih and Umit Arıkan. “DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ”. PressAcademia Procedia, vol. 11, no. 1, 2020, pp. 219-23, doi:10.17261/Pressacademia.2020.1271.
Vancouver Kayıkcıoglu S, Arıkan U. DÜNYA ŞARAPÇILIK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ. PAP. 2020;11(1):219-23.

PressAcademia Procedia (PAP) publishes proceedings of conferences, seminars and symposiums. PressAcademia Procedia aims to provide a source for academic researchers, practitioners and policy makers in the area of social and behavioral sciences, and engineering.

PressAcademia Procedia invites academic conferences for publishing their proceedings with a review of editorial board. Since PressAcademia Procedia is an double blind peer-reviewed open-access book, the manuscripts presented in the conferences can easily be reached by numerous researchers. Hence, PressAcademia Procedia increases the value of your conference for your participants. 

PressAcademia Procedia provides an ISBN for each Conference Proceeding Book and a DOI number for each manuscript published in this book.

PressAcademia Procedia is currently indexed by DRJI, J-Gate, International Scientific Indexing, ISRA, Root Indexing, SOBIAD, Scope, EuroPub, Journal Factor Indexing and InfoBase Indexing. 

Please contact to procedia@pressacademia.org for your conference proceedings.