Koronavirüs (COVID-19) pandemisi tüm dünyada olduğu gibi
ülkemizde de hayatı ciddi derecede
etkileyen önemli bir halk sağlığı
sorunudur. Salgının yayılımının kontrol edilmesine yönelik alınan
önlemlerle beraber beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri,
tüketici davranışları, eğitim-öğretim yöntemleri ve gündelik yaşam hızla
değişmektedir. Acil sağlık çalışanları
koronavirüsle en ön cephede mücadele eden, enfeksiyon riski yüksek sağlık
çalışanlarıdır. Bu çalışma ilk ve acil yardım öğrencilerinin salgın sırasındaki
beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri ile etkileyen etmenlerin
saptanması amacıyla planlanmıştır.
Kesitsel tipteki bu çalışmaya Gazi
Üniversitesi’nde öğrenim gören 123 öğrenci alınmıştır. Veri toplama anketinde
sosyodemografik özellikler ile ilgili genel bilgi formu, beslenme
alışkanlıklarını ölçmek için Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED) ve fiziksel
aktivite düzeylerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi
(IPAQ) kısa formu kullanılmıştır.
Öğrencilerin %80.5’i kadın, %19.5’i
erkektir. KIDMED puanları
ortalaması 4.7±2.34’tür. KIDMED puanına
göre öğrencilerin %56.1’i orta, %30.9’u düşük ve %13.0’ı optimal diyet
kalitesine sahiptir. Sigara
kullanmayan öğrencilerin KIDMED puanı kullananlara göre anlamlı olarak fazladır
(p=0.005). Sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin yapmayanlara ve ana öğünlerini atlamayan öğrencilerin
atlayanlara göre KIDMED puanı anlamlı olarak yüksektir (sırasıyla p=0.002,
p=0.032). Kent merkezinde ikamet
eden öğrencilerin KIDMED puanı köy/kasabada ikamet edenlere göre anlamlı olarak
düşüktür (p=0.022). IPAQ puanına göre öğrencilerin %56.9’u aktif
değildir. %32.5’i düşük fiziksel aktivite düzeyine ve %10.6’sı sağlık yararı sağlayabilecek fiziksel aktivite
düzeyine sahiptir. Öğrencilerin toplam IPAQ puan ortalaması 1337.8±2612.33’tür.
İlk ve acil yardım öğrencilerinin
sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi gerektiği ve fiziksel
aktivite düzeylerinin yeterli olmadığı saptanmıştır. COVID-19 salgını süresince öğrencilerin fiziksel ve
zihinsel sağlığını korumak ve bağışıklığını güçlendirmek için evde
uygulanabilecek yaşam tarzına yönelik öneriler belirlenmelidir.
Coronavirus (COVID-19) pandemic is an important public health problem
affecting life in our country as well as all over the world. Due to the precautions taken to
control the spread of the outbreak, nutritional habits, physical activity
levels, consumer behaviors, education and training methods and daily life are
changing rapidly. Emergency healthcare workers are the healthcare workers who
fight against coronavirus at the forefront and are at high risk of infection.
This study was planned to determine the dietary habits and physical activities
of first and emergency aid students during the outbreak and the factors
affecting them.
123 students studying at Gazi University
were included in this cross-sectional study. In the data collection
questionnaire, general information form about sociodemographic characteristics,
Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) to measure dietary habits and
International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) short form were used to
determine physical activity levels.
80.5% of the students were women and
19.5% were men. The average of KIDMED score was 4.7 ± 2.34. According to KIDMED
score, 56.1% of students had medium diet quality, 30.9% low and 13.0% optimal
diet quality. Students who did not smoke had a significantly higher KIDMED
score than smokers (p=0.005). Students who had breakfast and did not skip their
main meals had a significantly higher KIDMED score than those who did not (respectively
p=0.002, p=0.032). The KIDMED score of students who lived in the city
center was significantly lower than those in the village/town (p=0.022).
According to IPAQ score, 56.9% of students were not active. 32.5% had low
physical activity level and 10.6% had physical activity level that could
provide health benefit. The average of students’ total IPAQ score was 1337.8 ±
2612.33.
It has been determined that healthy
eating habits of first and emergency aid students should be developed and their
physical activity levels are not sufficient. In order to protect the physical
and mental health of students and strengthen their immunity during COVID-19
outbreak, suggestions for lifestyle that can be applied at home should be
determined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2020 |
Submission Date | May 1, 2020 |
Acceptance Date | May 19, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 1 |