Purpose: Health workers have been greatly affected by the pandemic, both as a health worker and as a
member of the society, and have gone out of their routine lifestyle and habits more than normal individuals. In
the pandemic stage; intense, irregular and stressful work pace also disrupted the routine eating habits while
increasing the need for nutrition. With this survey study, it is aimed to evaluate the nutritional habits, affecting
factors and results of healthcare professionals during the Covid-19 pandemic stage.
Materials and methods: For our study a questionnaire of 49 questions was prepared. It was continued between
01/06/2020 and 01/01/2021. Questionnaires were prepared on Google forms and sent to healthcare professionals
via e-mail. Multiple-choice questions were asked about personal information such as the number of meals,
whether they gained weight during the pandemic stage, foods believed to protect from Covid-19, nutritional
supplements used during the pandemic period, and the reason for using supplements. The questions in the
second category are; it mostly includes questions about changes in dietary and lifestyle of health workers during
the pandemic period. It includes questions such as: ‘‘My meal count has increased’’, ‘‘My water consumption has
increased’’, ‘‘My night eating behavior has improved’’, ‘‘My sleep pattern has been disrupted’’, ‘‘I gained weight
during the pandemic’’, ‘‘I smoke more’’, ‘‘I drink more tea and coffee’’, ‘‘I try to exercise’’. The answers were
obtained with a 3-point Likert scale (agree, undecided, disagree).
Results: It was determined that health workers experienced weight gain during the pandemic stage. It was
determined that the average weight and average BMI of health professionals showed a statistically significant
increase (p<0.01). It was noticed that the participants had an increase in the number of meals during the
pandemic stage (p<0.001). It was noticed that the vast majority of the participants took vitamin and mineral
supplements.
Conclusion: We found that healthcare workers took additional mineral and vitamin supplements, increased
the number of meals, and experienced weight gain during the pandemic. Because of this, health workers
should be given healthy snacks with high nutritional value during the pandemic stage. By health managers
and administrators; a management and organizational plan including a healthy nutrition program especially in
extraordinary situations such as pandemics can be created, for health workers who are exposed to intense,
irregular and stressful working conditions and who are in high risk groups.
Amaç: Sağlık çalışanları, pandemiden hem bir sağlık çalışanı olarak hem de toplumun bir bireyi olarak fazlasıyla
etkilenmiş, rutin yaşam şekli ve alışkanlıklarının dışına normal bireylere göre daha fazla çıkmıştır. Pandemi
sürecinde yoğun, düzensiz, stresli çalışma temposu, beslenmeye olan ihtiyacı artırırken bir taraftan da rutin
beslenme alışkanlıklarını bozmuştur. Bu anket çalışması ile sağlık çalışanlarının Covid-19 pandemisi sürecinde
beslenme alışkanlıkları, etkileyen faktörlerin ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Çalışmamız için 49 soruluk anket hazırlanmıştır. 01/06/2020 tarihi ile 01/01/2021 tarihleri
arasında sürdürülmüştür. Google formlar üzerinden anket soruları hazırlanmış ve mail yoluyla sağlık çalışanlarına
gönderilmiştir. Katılımcıların öğün sayısı, pandemi sürecinde kilo alıp almadıkları, Covid-19’dan koruduğuna
inanılan besinler, pandemi döneminde kullanılan besin takviyeleri ve takviye kullanma sebebi gibi kişisel bilgilere
yönelik çoktan seçmeli sorular sorulmuştur. İkinci kategorideki sorular ise; daha çok sağlık çalışanlarının
pandemi döneminde beslenme ve yaşam tarzındaki değişikliklerle ilgili soruları içermektedir. ‘‘Öğün sayım
arttı’’, ‘‘su tüketimim arttı’’, ‘‘gece yeme davranışım gelişti’’, ‘‘uyku düzenim bozuldu’’, ‘‘pandemi sürecinde
kilo aldım’’, ‘‘daha çok sigara içiyorum’’, ‘‘daha çok çay-kahve içiyorum’’, ‘‘egzersiz yapmaya çalışıyorum’’ gibi
maddelerden oluşan sorular yer almaktadır. Cevaplar 3’lü likert skalası (katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum)
ile elde edilmiştir.
Bulgular: Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının kilo artışı yaşadıkları tespit edildi. Sağlık çalışanlarının, ağırlık
ortalamasının ve VKİ ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği belirlendi (p<0.01). Katılımcıların
pandemi sürecinde öğün sayısında artış olduğu tespit edildi (p<0.001). Katılımcıların çok büyük çoğunluğunun
vitamin ve mineral takviyesi aldığı tespit edildi.
Sonuç: Sağlık çalışanlarının pandemi süresince ek mineral ve vitamin takviyesi aldıkları, öğün sayısını
artırdıkları ve kilo artışı yaşadıklarını tespit ettik. Bu sebeple sağlık çalışanlarına pandemi sürecinde, besleyici
değeri yüksek, sağlıklı ara öğünler verilmesi gerekmektedir. Sağlık yönetici ve idarecileri tarafından, özellikle
pandemi gibi olağanüstü durumlarda yoğun, düzensiz ve stresli çalışma koşullarına maruz kalan ve yüksek
risk grubunda ki sağlık çalışanları için sağlıklı beslenme programını içeren bir yönetim ve organizasyon planı
oluşturulabilir.
Covid-19 pandemik süreç beslenme alışkanlıkları sağlık çalışanları vitamin mineral takviyesi
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Anaesthesiology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2023 |
Submission Date | December 11, 2022 |
Acceptance Date | December 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 |