Review

Ameliyat öncesi aç kalma: Sistematik derleme

Volume: 11 Number: 2 May 14, 2018
TR EN

Ameliyat öncesi aç kalma: Sistematik derleme

Öz

Amac: Bu derlemenin amacı, ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrollü çalışmaları değerlendirmektir.
Gerec ve Yöntem: Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrollü çalışmalar incelendi. Bu literatur incelemesi bilgisayar ortamında “Pubmed”, “EBSCO”, “Med-LINE” ve “SCOPUS”, veritabanları kullanılarak yapıldı. Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili randomize kontrolllü 11 (on bir) makale bulundu. Bu 11 (on bir) çalışma kronolojik sıraya göre, amaç, örneklem, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçları içeren bir düzen içerisinde verildi.
Bulgular: Ameliyat öncesi aç kalma ile ilgili 11 (on bir) çalışma, ameliyat öncesi hastaların gece yarısından sonra tamamen aç kalmaları, ameliyat öncesi aç kalma sürelerinin kısaltılması ve bu sürede verilen farklı içerikte, aynı hacimdeki sıvıların, ameliyattan sonraki süreç (kan şekeri, insülin düzeyi, albümin düzeyi ve hastanede kalış sürelerini vb) üzerine etkileri ile ilgili sonuçları içermektedir. Literatürde ameliyat öncesi uzun süreli açlığın, bir çok metabolik değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olduğu, hastaların stresini arttırdığı, uyumunu bozduğu, hastanede kalış süresini arttırdığı ve hastaların konforunu azalttığı belirtilmektedir. Ameliyat öncesi açlık süresinin kısaltılmasının gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi belirlenmiştir.
Sonuç: Geleneksel olarak uygulanan gece boyu açlık ve sonuçları artık sorgulanmaktadır.
Bu konuyla ilgili özellikle değişen koşulların değerlendirilmesi için daha geniş örneklemler üzerinde ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.

Türkçe Kısa Başlık: Ameliyat öncesi aç kalma



Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Yıldız H. Preoperatif açlık sürecinde yeni yaklaşımlar: new approaches durıng preoperatıve poverty process. AÜTD /MJAU 2006; 38:1-5.
  2. 2. Yılmaz E. Cerrahi hastalarda ameliyat öncesi açlık sürecinde yeni yaklaşımlar. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2009; 25:105-118.
  3. 3. Yağcı G, Can MF. Evidence-Based value of preoperative oral carbohydrate loading; ameliyat öncesi karbonhidrat yüklemesinin kanıta dayalı değeri. Anestezi Dergisi 2008;16:69-79. 4. Dolgun E, Taşdemir N, Ter N, Yavuz M. Investigation of preoperative fasting times of surgical patients. F.Ü.Sağ.Bil.Tıp Derg 2011;25:11-15.
  4. 5. Hausel J, Nygren J, Thorell A, Lagerkranser M, Ljungqvist O. Clinical trial of the effects of oral preoperative carbohydrates on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy. Br J Surg 2005;92:415–421.
  5. 6. Machado PA, de Oliveira, BD, Dock-Nascimento DB, de Aguilar-Nascimento JE, Shrinking preoperative fast time with maltodextrin and protein hydrolysate in gastrointestinal resections due to cancer. Nutrition 2013;29:1054-1059.
  6. 7. Gül A, Andsoy II, Üstündağ H, Özkaya BÖ. Assessment of preoperative fasting time in elective general surgery. JMHM 2013;1:1-8.
  7. 8. Noblett SE, Watson DS, Huong H, Davison B, Hainsworth PJ, Horgan AF. Pre-operative oral carbohydrate loading in colorectal surgery: a randomized controlled trial. Colorectal Dis 2006;8:563–569.
  8. 9. Dolgun E. Ameliyat öncesi aç kalma zamanı, 8. Ulusal cerrahi ve ameliyathane hemşireleri kongresi özet kitabı. Kuşadası/ Aydın:2014;17-24.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Review

Authors

Fadime Gök *
Pamukkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü
Türkiye

Publication Date

May 14, 2018

Submission Date

June 6, 2017

Acceptance Date

December 24, 2017

Published in Issue

Year 2018 Volume: 11 Number: 2

AMA
1.Gök F. Ameliyat öncesi aç kalma: Sistematik derleme. Pam Med J. 2018;11(2):183-194. doi:10.5505/ptd.2017.50490

Cited By

Creative Commons Lisansı
Pamukkale Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License