Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri

Volume: 25 Number: 25 January 1, 2009
Diğdem Müge Siyez
EN TR

Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri

Abstract

Bu araştırmanın amacı, liselerde görev yapan öğretmenlerin okul ortamında karşılaştığı istenmeyen öğrenci davranışlarının neler olduğu, bu davranışlara nasıl tepki verdiğini ve istenmeyen öğrenci davranışları ile başa çıkmada kendilerini ne derecede yeterli hissettiklerini belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, standartlaştırılmış açık uçlu görüşme tekniği ile liselerde görev yapan 110 öğretmenden elde edilmiştir. Öğretmenlerden elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Öğretmenler okul ortamında en sık karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları arasında; ders dinlememe, dersle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeme, söz almadan konuşma, ders akışını bozma yer almıştır. İstenmeyen öğrenci davranışlarıyla karşılaşan öğretmenler, sorunun nedenlerini anlamaya çalışma, çocukla birebir konuşma, olumsuz davranışı ile ilgili olarak çocuğu uyarma gibi uygun tepkiler verdikleri gibi çocuğa bağırma, ceza verme, dersten çıkararak rehberlik servisine yönlendirme gibi uygun olmayan bazı tepkilerde de bulunduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yarısı istenmeyen öğrenci davranışları ile başa çıkabilmek için kendi becerilerinin çok yeterli olmadığına inanmaktadır.

Keywords

Öğretmenler, öğrenciler, istenmeyen davranışlar, başa çıkma nitel araştırma

References

  1. No references found
APA
Siyez, D. M. (2009). Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(25), 67-80. https://izlik.org/JA84DB83GC
AMA
1.Siyez DM. Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri. PUJE. 2009;25(25):67-80. https://izlik.org/JA84DB83GC
Chicago
Siyez, Diğdem Müge. 2009. “Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları Ve Tepkileri”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25 (25): 67-80. https://izlik.org/JA84DB83GC.
EndNote
Siyez DM (January 1, 2009) Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25 25 67–80.
IEEE
[1]D. M. Siyez, “Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri”, PUJE, vol. 25, no. 25, pp. 67–80, Jan. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84DB83GC
ISNAD
Siyez, Diğdem Müge. “Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları Ve Tepkileri”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25/25 (January 1, 2009): 67-80. https://izlik.org/JA84DB83GC.
JAMA
1.Siyez DM. Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri. PUJE. 2009;25:67–80.
MLA
Siyez, Diğdem Müge. “Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları Ve Tepkileri”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 25, no. 25, Jan. 2009, pp. 67-80, https://izlik.org/JA84DB83GC.
Vancouver
1.Diğdem Müge Siyez. Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına Yönelik Algıları ve Tepkileri. PUJE [Internet]. 2009 Jan. 1;25(25):67-80. Available from: https://izlik.org/JA84DB83GC