Ethical Principles and Publication Policy

Pamukkale Üniversitesi Turizm ve Kültürel Miras Dergisi, Committee on Publication Ethics tarafından belirlenen etik standartları benimsemektedir.
Pamukkale Üniversitesi Turizm ve Kültürel Miras Dergisi’ne gönderilen çalışmaların daha önce başka bir yerde (başka dillerde bile olsa) yayınlanmamış olması gerekmektedir. Dergide yayınlanan çalışmaların bilimsel, dilsel ve hukuki sorumluluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
Editör kurulu tarafından uygun bulunan çalışmaların kör hakemlik (blind peer-review) süreci başlatılmakta, her çalışma en az iki hakem (unvan bakımından yazara eş ve üstü kişiler ve yazar ile farklı kurumdan kişiler) değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Eğer çalışma iki hakemden ret almışsa dergimizde çalışmanın yayınlanması reddedilirken hakemlerden birinin ret görüş bildirmesi durumunda çalışmalar üçüncü bir hakemin değerlendirmesine tabi tutulmakta ve üçüncü hakemin ret vermesi durumunda çalışmalar dergimizde yayınlanmamaktadır. Düzeltmeler yapılması koşuluyla yayınlanmasına onay verilen çalışmalar için yazarların sadece istenilen düzeltmeleri yapmaları gerekmekte ve başka herhangi bir şey eklememeleri gerekmektedir.


Pamukkale Üniversitesi Turizm ve Kültürel Miras Dergisi 2022 yılında yayın hayatına başlayarak ve yılda (her cildi) iki kez olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında yayınlanan bilimsel nitelikli hakemli bir dergidir. Yayın/danışma kurulunun makul görmesi durumunda cilde ek sayılar veya özel sayıların eklenmesi mümkündür. Her sayıda kaç tane çalışma yayınlanacağına yayın/danışma kurulu karar vermekte ve hakemlik sürecini tamamlayan çalışmalar sıraya alınmaktadır. Kör hakemlik sisteminin uygulandığı dergi, akademik, hakemli ve elektroniktir.
Dergimizde yayınlanacak çalışmalar için herhangi bir ücret talep edilmemekte ve dergimizde yayınlanan çalışmalara dergimizin sitesinden açık erişim (ücretsiz) politikası gereği ulaşılabilmektedir.
Yazım dili Türkçe ve İngilizce olan dergide turizm işletmeciliği, turizm rehberliği, rekreasyon yönetimi, gastronomi ve mutfak sanatları ile ilişkili farklı disiplinlerle alakalı konularda akademik standartlara uygun olarak hazırlanmış kaliteli ve özgün çalışmalar yer almaktadır.
Dergide yayımlanacak çalışmaların daha önce başka bir dergide veya diğer mecralarda yayımlanmamış olması ve yayına kabul edilmemiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bilimsel toplantılarda (sempozyum, kongre vb.) sunulan çalışmaların/bildirilerin tam metinlerinin (daha önce yayımlanmamış olmak koşuluyla) yayımlanması mümkündür. Bunun için yazar(lar)ın çalışmasını dergimizin makale formatına uygun haline getirilmeleri (hakem raporlarının olumlu olması koşuluyla) gerekmektedir. Ayrıca tezlerden üretilmiş çalışmalar da hakem değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Tezden üretilen veya kongre, sempozyum ya da başka bir toplantıda bildiri şeklinde sunulan çalışmaların hangi etkinlikten veya çalışmalardan üretildiği (hakemlerin tavsiye ettiği düzeltmeler yapılırken) özetlerin yer aldığı ilk sayfanın altında dipnot olarak belirtilmelidir. Hakemlik sürecinde düzeltme (revizyon) istenen çalışmalarda yapılacak/yapılan düzeltmelerin kırmızı renk ile işaretlenmesi yapılarak dergimizin e-mail adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Dergiye gönderilecek çalışmaların derginin e-mail adresine gönderilmesi ve hakemlik süreci olumlu tamamlanan çalışmalara ait yazar(lar)ın ORCID ID numarasına sahip olması gerekmektedir. Dergiye gönderilen çalışmalarda yazar(lar)ın açık kimliğini ortaya koyan kimlik ve iletişim bilgilerinin yer almaması gerekmektedir.
Dergimizde aynı sayıda bir yazara ait tek bir çalışmaya yer verilmektedir. Ortak yazarlı dahi olsa ikinci bir çalışma kabul edilmemektedir.
Dergimizin yazım kurallarına ve dergi sayfasında yer alan “Şablonlar”a göre düzenlemeyen çalışmalar editör ve hakem değerlendirme sürecine geçmeden iade edilmektedir. Çalışmaların dergimizde yayınlanması konusundaki son kararı yayın/danışma kurulu vermektedir.

Dergiye gönderilecek çalışmaların aşağıda yer alan belgelerle beraber gönderilmesi gerekmektedir:

Tüm yazarlar tarafından imzalanmış “Telif Hakkı Devri Formu” gönderilmelidir. Kabul edilen çalışmaların tüm yayın hakları dergimize ait olup yazar(lar) telif haklarını devretmiş kabul edilir ve kendilerine herhangi bir telif ücreti ödenmemektedir.
Tüm yazarlar tarafından imzalanmış “Çıkar Çatışması Formu”nun gönderilmesi gerekmektedir.
Etik Kurul İzin Belgesi (Araştırma nesnesi insan olan çalışmalara -saha araştırmaları, derinlemesine mülakatlar vs.- ait)
Benzerlik raporu (%20) (Yazarlar tarafından √iThendicate vb programlar aracılığı ile benzerlik raporu alınmalı ve makale ile birlikte gönderilmelidir. Bir çalışmanın dergimizde yayınlanabilmesi için benzerlik oranının üst sınırı %20’dir.)

Dergimize çalışmalarını gönderen yazar(lar)ın aşağıda belirtilen etik sorumluluklara uyması istenmektedir:
Yazar(lar) tarafından yapılan çalışmaların özgün olması; orijinalliğinin sağlanması gerekmekte olup çalışmaların bilimsel ve etik ilkelere uygunluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Yazar(lar) çalışmalarının başka yerde ve başka dilde yayınlanmadığını, değerlendirme sürecinde olmadığını ve kabul edilmediğini taahhüt etmek zorunda olmakla beraber yazdıkları konu ile alakalı daha önceden yapılan çalışmalardan yararlanmaları ve bu çalışmalardan yararlanırken yaptıkları atıfları ve alıntıları eksiksiz ve doğru biçimde yapmaları gerekmektedir. Kullanılan referanslar ise metnin içinde verilmelidir.
Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmalar dergimizi kapsamına, politikasına ve amaçlarına uygun olmalı ve çalışmalar özgün olmalıdır. Yazarların bilimsel toplantılarda (Kongre, sempozyum vs.) sundukları bildirilerin tam metinleri başka yerde yayınlanmamaları koşuluyla dergimizde yayınlanabildiği gibi tezlerinden üretmiş oldukları çalışmaları da hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.
Dergimize gönderilen çalışmaların yazar(lar)ı atıf ve kayak gösterme kurallarına dikkat etmeli ve ölçek, tablo, şekil, görsel dahil olmak üzere telif sorunu oluşturabilecek materyaller için gerekli izinlere ve çalışmada kullanılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmaları beklenmektedir.
Yapılan çalışmanın içeriğine entelektüel açıdan katkısı olmayan kişi(ler) yazar olarak çalışmaya dâhil edilmemeli ve değerlendirme süreci başlayan çalışmaların yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazarların sırasını değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilmemelidir.
Yazar(lar) çalışmalarındaki araştırmalarda çıkar çatışması oluşturabilecek durumları ve ilişkileri ve araştırmayı etkileyebilecek finansal destekleri beyan etmelidir.
Telif Hakkı Formu yazar(lar) tarafından imzalanarak çalışma ile birlikte gönderilmelidir.
Çıkar Çatışması Formu yazar(lar) tarafından imzalanarak çalışma ile birlikte gönderilmelidir.
Çalışmaların değerlendirme süreçleri kapsamında yazarlardan herhangi bir veri istendiğinde bu talep karşılanmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış ve değerlendirme sürecinde olan çalışmalarıyla ilgili olarak yanlış ya da hata fark etmesi durumunda dergi editörünü bilgilendirmeleri beklenmektedir. Bunun yanında yazar(lar)ın çalışmalarını düzeltme veya geri çekme işlemlerinde de dergimizin editörüyle işbirliği yapma (yazılı bir dilekçe ile başvurmaları) yükümlülükleri bulunmaktadır.
Dergimizde aynı sayıda yazar(lar)ın sadece bir çalışması yayınlanmakta ve çalışmalar dergimize gönderildikten sonra çalışmaya yazar ekleme veya yazar ismi silinmesi yapılamamaktadır.