Research Article

JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM

Number: 29 December 1, 2017
TR EN

JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM

Abstract

Yunan yazar Sophokles’in aynı adlı oyunundan uyarlanarak 2. Dünya savaşının şiddet ve dehşet ortamında Fransız direniş hareketinin yanında yer almak üzere Fransız oyun yazarı Jean Anouil’in kaleme aldığı tek perdelik bu oyunda Ölüm teması irdelenmiştir. Antigone’da kişiler eserin başından sonuna kadar ölüm havasını teneffüs ederler. Kişiler toplumsal hayattaki yerleri, görevleri ve karakterleri icabı ölüm ile yüz yüze kalmaktadırlar. Korku ve kaygıları sosyal pozisyonları gereği isteyerek ya da istemeyerek bir takım olayların unsuru olma zorunluluğu doğurmakta ve kişileri ya ölmeye ve ya öldürmeye iten sebeplerin sonuçları vuku bulduğunda oyun kişileri ölmek veya öldürmek fiillerinin muhatabı olurlar. Oyunu incelediğimiz zaman hemen hemen her sayfada ölüm temasının mevcut olduğunu, oyunun başından sonuna doğru ölüm temasının kişileri ölüme sürüklediğini çok vurgulu bir şekilde doğrulamış olduk. Sonuç olarak dünyanın kuruluşundan bu güne kadar tüm toplumların bir şekilde haksızlık, şiddet ve nihayetinde ölüm ile iç içe yaşadıkları ve her dönemin yazar ve ediplerinin ölüm temasını çağlarının aynası olarak eserlerine yansıtıp parlattıkları bilindiği üzere, Jean Anouilh de Antigone adlı oyununda bu temayı başarılı bir şekilde işlemiştir.

Keywords

References

  1. Anouilh, J. (1955) Antigone, (Çv. Orhan Veli Kanık), Milli Eğitim Bakanlığı Modern Tiyatro Eserleri Serisi,
  2. Anouilh, J. (1958) Pièces Noires.La Table Ronde. Editions Balzac, Paris.
  3. Arendt, H. (1996) Şiddet Üzerine, Cogito Şiddet, Yapı Kredi Yayınları, Üç Aylık Düşünce Dergisi, Sayı 6-7, Kış-Bahar: İstanbul
  4. Audiberti, J. (1965) Kötülük Kol Geziyor (Le Mal Court) (Çev. Salah Birsel), Milli Eğitim Basımevi, Ankara
  5. Baudelaire, C. (1954). Œuvres Complètes, Gallimard, Paris.
  6. Blanc, A. (1970) Montherlant, La Reine Morte, Profil d’une oeuvre, Hatier, Paris
  7. Didier, J. Jean Anouilh Par Jean Didier, Paris
  8. Erçetin, Ş.Ş. (2006) Eğitim ve Şiddet, Hegem Yayınları, 2006:Ankara

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

French Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

December 1, 2017

Submission Date

August 18, 2017

Acceptance Date

September 11, 2017

Published in Issue

Year 2017 Number: 29

APA
Küzeci, D. (2017). JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29, 33-38. https://izlik.org/JA84PJ97JU
AMA
1.Küzeci D. JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM. PAUSBED. 2017;(29):33-38. https://izlik.org/JA84PJ97JU
Chicago
Küzeci, Deniz. 2017. “JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 29: 33-38. https://izlik.org/JA84PJ97JU.
EndNote
Küzeci D (December 1, 2017) JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 29 33–38.
IEEE
[1]D. Küzeci, “JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM”, PAUSBED, no. 29, pp. 33–38, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84PJ97JU
ISNAD
Küzeci, Deniz. “JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 29 (December 1, 2017): 33-38. https://izlik.org/JA84PJ97JU.
JAMA
1.Küzeci D. JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM. PAUSBED. 2017;:33–38.
MLA
Küzeci, Deniz. “JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 29, Dec. 2017, pp. 33-38, https://izlik.org/JA84PJ97JU.
Vancouver
1.Deniz Küzeci. JEAN ANOUİLH’İN ANTİGONE ADLI ESERİNDE ÖLÜM. PAUSBED [Internet]. 2017 Dec. 1;(29):33-8. Available from: https://izlik.org/JA84PJ97JU
by-nc-nd.eu.svg  The articles in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.