EN
TR
Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki
Abstract
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki ilk, ortaöğretim ve liselerde görev yapmakta olan öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve işle bütünleşme düzeyleri hakkındaki görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, Denizli ili Kale ilçesinde faaliyet gösteren resmi ilk, ortaöğretim ve liselerde görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrenin tümü oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmuştur. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin işle bütünleşmede etkili olan ilk üç alt boyut önem sırasıyla; Dinçlik (yüksek enerji seviyesi ve zihinsel dinçlik), adanmışlık (coşku, ilham, gurur ve mücadele duygularıyla bir işe güçlü bir şekilde dâhil olmak), ve içinde olmadır (işi yaparken kişinin işine tamamen konsantre olması, zamanın nasıl geçtiğini anlamaması). Örgütsel Bağlılıkta ise etkili olan ilk üç alt boyut önem sırasıyla; Normatif (kişinin örgütte çalışmayı kendisi için bir görev olarak görmesi), Devamlılık, (örgütten ayrılması halinde daha az seçeneği olacağı fikri) ve Duygusal bağlılıktır. (değerlerini, hedeflerini ve amaçlarını benimsemek). Öğretmenlerin işle bütünleşme düzeyleri, örgütsel bağlılık düzeyinden daha yüksektir.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Other Fields of Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 1, 2017
Submission Date
January 1, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Number: 26
APA
San, B. Ç., & Tok, T. N. (2017). Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26, 355-370. https://izlik.org/JA26SA23CK
AMA
1.San BÇ, Tok TN. Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. PAUSBED. 2017;(26):355-370. https://izlik.org/JA26SA23CK
Chicago
San, Bahar Çağrı, and Türkay Nuri Tok. 2017. “Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 26: 355-70. https://izlik.org/JA26SA23CK.
EndNote
San BÇ, Tok TN (January 1, 2017) Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 26 355–370.
IEEE
[1]B. Ç. San and T. N. Tok, “Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki”, PAUSBED, no. 26, pp. 355–370, Jan. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26SA23CK
ISNAD
San, Bahar Çağrı - Tok, Türkay Nuri. “Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 26 (January 1, 2017): 355-370. https://izlik.org/JA26SA23CK.
JAMA
1.San BÇ, Tok TN. Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. PAUSBED. 2017;:355–370.
MLA
San, Bahar Çağrı, and Türkay Nuri Tok. “Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 26, Jan. 2017, pp. 355-70, https://izlik.org/JA26SA23CK.
Vancouver
1.Bahar Çağrı San, Türkay Nuri Tok. Öğretmenlerin İşle Bütünleşmeleri İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. PAUSBED [Internet]. 2017 Jan. 1;(26):355-70. Available from: https://izlik.org/JA26SA23CK