ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ
Abstract
Medusa, Arkaik Dönem’den itibaren karşımıza çıkan ve popülerliğini yüzyıllar boyunca koruyan mitolojik bir kadın figürüdür. Tanrıça Athena’nın düşmanlığını kazanan ve ölümlü olduğu için kahraman Perseus tarafından başı kesilerek cezalandırılan Medusa, onunla göz göze gelen kişileri taşa çevirme gücüne sahiptir. Ölümünden sonra da bu gücü devam ettiği için Perseus tarafından bir torba içerisinde saklanan ve tanrıça Athena’ya teslim edilen baş, Athena tarafından aegisi ve kalkanının üzerine yerleştirilmiştir. Böylece, Medusa başı, kötü niyetli kişileri korkutan, taşa çevirerek cezalandıran ve onu kullanan kişiye zaferi, başarıyı ihsan eden sembolik bir figür haline gelmiştir. Bu sembolik anlamdan hareketle Roma İmparatorluk Dönemi’nde, İmparatorların zırhları üzerinde ve mezar mimarisinde yoğun bir şekilde karşımıza çıkan bezemenin, Anadolu’da inşa edilen dini ve kamusal yapılarda da sevilerek kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle, çalışmamızda Medusa bezemesinin Anadolu’da Roma İmparatorluk Dönemi’nde inşa edilen yapılardaki kullanımı detaylı bir şekilde ele alınmış, bezemenin uygulandığı yapı ve mimari elemanlar bir araya getirilerek hangi dönemlerde yoğunluk kazandığı belirlenmiştir. Bezemenin kullanıldığı mimari yapı elemanları, kaide, başlık, arşitrav-friz, tavan-kemer kaseti, konsol, konsollu geison-sima, kemer ve alınlık şeklinde gruplanmış, bunlar içerisinde arşitrav-friz, tavan kaseti ve alınlıklarda daha çok tercih edildiği görülmüştür. Bezemenin yoğun olduğu yapılar ise başta tapınak olmak üzere nymphaeum ve tiyatrolardır. Ancak propylon, anıt, kütüphane, hamam, bazilika, stadyum, gymnasium, agora gibi çeşitli kamu yapılarında da sevilerek kullanılmıştır.
Keywords
References
- a. Antik Kaynaklar Apollod., Apollodoros, Bibliotheka/Yunan Mitolojisi, (Çev. N. Nirven), Pinhan Yayıncılık, İstanbul, 2017.
- Hes., Hesiodos, Tanrıların Doğuşu/Theogonia, (Çev. F. Akderin), Say Yayınları, İstanbul, 2014.
- Ov., Ovidius, Dönüşümler/Metamorphoses, (Çev. İ. Z. Eyuboğlu), Payel Yayınevi, İstanbul, 1994.
- Pind., Pindaros, Pythian/Pythia Zafer Şarkıları, (Çev. E.Gören), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2015.
- Paus., Pausanias, Description of Greece, (Trs. W.H.S. Jones), London, 1918.
- b. Modern Kaynaklar Abbasoğlu, H. (1994). Perge Roma Devri Mimarisinde Arşitravların Soffit Bezemeleri, Türk Tarih Kurumu, Ankara.
- Akçay, B. (2007). Perge Güney Hamamı Heykeltıraşlık Eserleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Akçay-Güven, B. (2014). Pamphylia Bölgesi Roma Dönemi Portreciliği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 29, 2020
Submission Date
February 3, 2020
Acceptance Date
May 18, 2020
Published in Issue
Year 2020 Number: 40
APA
Yılmaz Kolancı, B. (2020). ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 40, 81-104. https://doi.org/10.30794/pausbed.684113
AMA
1.Yılmaz Kolancı B. ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ. PAUSBED. 2020;(40):81-104. doi:10.30794/pausbed.684113
Chicago
Yılmaz Kolancı, Bilge. 2020. “ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 40: 81-104. https://doi.org/10.30794/pausbed.684113.
EndNote
Yılmaz Kolancı B (June 1, 2020) ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 40 81–104.
IEEE
[1]B. Yılmaz Kolancı, “ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ”, PAUSBED, no. 40, pp. 81–104, June 2020, doi: 10.30794/pausbed.684113.
ISNAD
Yılmaz Kolancı, Bilge. “ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 40 (June 1, 2020): 81-104. https://doi.org/10.30794/pausbed.684113.
JAMA
1.Yılmaz Kolancı B. ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ. PAUSBED. 2020;:81–104.
MLA
Yılmaz Kolancı, Bilge. “ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 40, June 2020, pp. 81-104, doi:10.30794/pausbed.684113.
Vancouver
1.Bilge Yılmaz Kolancı. ANADOLU’DA ROMA İMPARATORLUK DÖNEMİ MİMARİ BLOKLARINDA MEDUSA BEZEMESİ. PAUSBED. 2020 Jun. 1;(40):81-104. doi:10.30794/pausbed.684113
Cited By
Arkaik Dönem Yunan Mimarisinde Grotesk İzler: Gorgon-Medusa
Journal of Literature and Humanities
https://doi.org/10.55590/literatureandhumanities.1575889