Kırmızı et sektörünün birtakım sosyal ve ekonomik fonksiyonları bulunmaktadır. Söz konusu sektöre yönelik politikalarsa ilgili ürün grubuna, ülke ekonomilerine, ürün fiyatlarının erişilebilirliği bağlamında kişilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine etkisi bakımından önem arz etmektedir. Bu noktada kırmızı et arzı ve talebi, fiyatları ve ithalat kararlarının bütüncül bir yaklaşımla incelenmesi önemli bir husustur. Kırmızı et sektörü, ithalat kararları, et fiyatları, et üretim miktarı vb. süreçlerde yaşanan değişimlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada amaç 2003-2019 döneminde Türkiye’de kırmızı et sektörünü incelemektir. Çalışmada kırmızı et arzı-talebi, fiyat oluşumu ve ithalatı; kırmızı et üretim, tüketim, fiyat ve ithalat göstergeleri baz alınarak grafiksel olarak incelenmiştir. Bu bağlamda et ithalatının sektörü ithalata bağımlı hale getirmeyecek şekilde düzenlenmesinin, kalite standardının korunması için önlemler alınmasının, Türkiye’nin kırmızı et sektörünün canlandırılmasına yönelik adımların atılmasının, söz konusu sektörün karşı karşıya kaldığı Deli Dana vb. hastalıkların önlenmesi için gereken tedbirlerin arttırılmasının, ayrıca üreticilerin konu ile ilgili eğitime erişiminin sektör açısından önemli faktörler olduğu söylenebilir.
The red meat industry has some social and economic functions. Policies for the aforesaid sector are important in terms of their impact on the relevant product group, national economies, and the healthy and balanced diet of people in the context of the accessibility of product prices. At this point, it is important to examine the supply and demand, prices and import decisions of red meat with a holistic approach. Red meat industry is affected by changes in processes of import decisions, meat prices, meat production amount etc. The aim of this study is to examine the red meat sector in Turkey in the period of 2003-2019. In the study, red meat supply-demand, price formation and import are examined graphically based on red meat production, consumption, price and import indicators. In this context, it can be said that to regulate production in a way that does not make sector dependent on imports, to take measures to maintain the quality standard, to take steps to revive the red meat sector in Turkey, to increase the measures required to prevent the diseases such as mad cow that the sector in question is facing, and also, manufacturers' access to training on the subject are important factors for the sector.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | July 18, 2022 |
Publication Date | June 29, 2022 |
Acceptance Date | March 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 51 |