Besin seçimlerini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Açlık, besinleri yemeye karşı duyulan istek, besinlerin lezzeti, besinlerin fiyatı ve uygun zaman besin seçimlerini etkileyen temel faktörler arasında yer almaktadır. Bunların yanında genel beslenme alışkanlıkları, aile, arkadaş çevresi, reklamlar ve besinlerin bulunabilirliği de besin seçimlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca, besinlerle ilgili geçmişten itibaren yaşanan deneyimler bazı besinlerin tercih edilmesi, bazı besinlerin ise tüketiminin reddedilmesi ile ilişkilendirilmektedir. Yaşın artışı ile sosyal ortamlarda bulunma sıklığının artması sonucu adolesanların besin seçimlerinde değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde adolesanların ‘’fast food’’ tarzı beslenme alışkanlıkları; arkadaşları ile dışarda zaman geçirmeleri; ayrıca besin endüstrisinin gelişimi ile hazır besinlerin, bisküvi, çikolata, cips ve kraker gibi atıştırmalıklıkların çeşidi ve tüketiminin artması ise sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, bu derlemede adolesanların besin seçimlerini etkileyen çevresel ve bireysel faktörler değerlendirilmiştir. Güncel Pediatri 2013; 11: 121-7
Hunger, extreme desire to eat a certain food, taste, price, and convenience are among the main There are various factors that affect food preferences. Hunger, extreme desire to eat a certain food, taste, price, and convenience are among the main factors affecting food preferences. Additionally, general nutritional habits, family, friends, commercials, and availability of the food are also important for food preferences. Also, past experiences with foods are related to preferring or rejecting some foods. Socializing more with increasing age causes change in the food preferences of adolescents. Unhealthy nutrition habits form as a result of the adolescents consuming fast foods, spending time with their friends outside the house, and consuming more ready-made foods. Current developments in the food industry result in an increase in variety and consumption of snacks such as cookies, chocolate, chips, and crackers in adolescents. Considering all these, in this rewiev article, environmental and personal factors affecting food preferences have been investigated. Journal of Current Pediatrics 2013; 11: 121-7
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 |