GİRİŞ: Bu çalışmanın amacı ilköğretim
ikinci kademe öğrencilerinde yaş ve cinsiyete göre obezite görülme oranını ve
obeziteyle ilişkili özellikleri belirlemektir.
GEREÇ ve YÖNTEM: Kesitsel tipte olan bu araştırma İzmir’in merkeze bağlı dört ilçesinde okul
sağlığı çalışmalarının yürütüldüğü, sosyoekonomik düzeyi aynı olan dört
ilköğretim okulunda (N:1550), 15 Mart- 3 Haziran 2017 tarihleri arasında
yürütülmüştür. Ulaşılabilen ve gönüllü katılım gösteren toplam 1003 öğrenci
çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplamada sosyo-demografik bilgi formu,
beslenme özellikleri ve alışkanlıkları formu-çocuk / ebeveyn kullanılmıştır. Antropometrik
ölçümler (boy, ağırlık) yapılmıştır.
BULGULAR: Çocukların yaş ortalamaları 8,73 ± 1,35 (min-max:
7-12) yıl olup %53,1’i kızdır. Çocukların %24,8’i fazla tartılı, %9,7’si obezdir. Çocuklar tarafından
kantinden en çok tüketilen yiyecekler sırasıyla gevrek (%55,8), poğaça (%46,1)
ve çikolatadır (%43,5). Çocukların günlük tükettikleri süt miktarı medyanı 1
bardaktır (min-max: 0,25-6). Kızların erkeklere göre her gün meyve (X2=10,88;
p=0,004) ve kuru baklagil (X2=11,568; p=0,003) tüketimleri daha
fazladır (X2=10,88; p=0,004). Erkekler kızlara göre daha fazla gazlı
içecek tüketmektedir (X2= 20,44; p<0,000).
SONUÇ: Araştırma sonuçları öğrencilerin obezite sıklığının
cinsiyet, ebeveynin BKİ, bilgisayar ve televizyon başında geçirilen süre ve
beslenme tercihleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Çocukluk çağı
obezitesinden korunmada çocuklar için riskli obezojenik fiziksel ve sosyal
çevrenin düzenlenmesi öncelikli ve önemli bir adım olacaktır.
INTRODUCTION: The aim of
this study was to determine the prevalence of obesity, and obesity related
characteristics among primary school students in terms of age and gender.
MATERIAL and METHODS: This
cross-sectional study was carried out between March 15, 2017 and June 3, 2017
with students (N: 1550) going to four junior high schools with the same
socioeconomic level in four districts in the city center of İzmir province
where school health studies were conducted. Of these students, 1003 who
volunteered to participate in the study were included in the study. The
Socio-demographic Characteristics Questionnaire, and Nutritional
Characteristics and Habits Form child / parent were used to collect data.
Anthropometric measurements (height, weight) were performed.
RESULTS: The mean age
of the participating students was 8.73 ± 1.35 (min-max: 7-12) years. Of them,
53.1% were girls. 24.8% were overweight and 9.7% were obese. The foods most
consumed by the students were gevrek (Turkish bagel) (55.8%), poacha (Turkish
pastry with cheese filling) (46.1%) and chocolate (43.5%). The amount of milk
they consumed per day was 1 cup (min-max: 0.25-6). The girl consumed fruits (X2=10.88;
p = 0,004) and legumes (X2=11,568; p = 0,003) more than the boys (X2=10.88; p = 0.004). The boys consumed
carbonated drinks more than the girls (X2= 0.44, p <0.000).
CONCLUSIONS: The
results of the study revealed that the obesity prevalence among the
participating students was related to gender, parental BMI, time spent on
computer and television, and dietary preferences. To protect children from
childhood obesity, regulation of the risky obesogenic physical and social
environments will be a priority and an important step.
Obesity obesogenic environment primary school students school health social pediatrics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 1 |