Giriş: Bu çalışmanın amacı kabızlık sorunu yaşayan çocukların sosyo-demografik özelliklerini, ailelere göre kabızlık nedenlerini ve ailelerin konstipasyon sorununu çözmek için yaptıkları uygulamaları belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma evrenini 1 Haziran 2009-30 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul ilindeki bir üniversite hastanesinin çocuk cerrahisi polikliniğinden fonksiyonel kabızlık sorunu tanısı ile izlenen 1-16 yaş arasındaki çocuklar oluşturdu. Belirtilen tarihlerde çalışmaya katılmayı kabul eden 146 çocuk ve ailesi örnekleme alındı. Tanımlayıcı-kesitsel olarak gerçekleştirilen çalışmanın verileri soru formu ile elde edildi ve bilgisayar ortamında uygun istatistiksel analizler ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların yaklaşık yarısı 1-3 yaş grubunda ve kız idi. Annelerin ifadelerine göre yaklaşık yarısı çocuklarının bir yaşından önce katı gıdaya geçiş döneminde kabızlık sorununun başladığı, tüm çocukların çoğunluğunun karın ağrısı, karında şişkinlik, dışkı tutma, dışkılama sırasında korku endişe duyma, sert/ağrılı dışkılama, dışkı hacminde artış ve rektumda fekal tıkaç sorunlarını yaşadığı, yaş gruplarına göre farklılık göstermekle birlikte çocuklarına en çok zeytinyağı ve meyve suyu içirdikleri saptandı. Tüm yaş grubunda ailelerin çocuklarının kabızlık sorunundan benzer oranlarda etkilendiği, kardeş ilişkilerinin etkilenmediği belirlendi. Sonuç: Kabızlık için risk faktörleri 4 yaşından küçük olma, 6 aydan önce ek/katı gıdaya başlama, okula başlama, aile bireylerinde kabızlık yakınmasının olması ve dışkı yaparken korku, endişe yaşama, yaşanan korku nedeniyle dışkı tutmaya bağlı karın ağrısı, karında şişkinlik, sert ve ağrılı dışkılama gibi yakınmaların ortaya çıkması olarak belirlendi. Güncel Pediatri 2011; 9: 103-9
In tro duc ti on: The aim of this study was to determine the sociodemographiccharacteristics of children with constipation, the causes of constipations in thesechildren and the common practices of the parents to solve the problem of constipation. Materials and Methods: The population of the study was comprised of children aged 1 to16 years followed with the diagnosis of functional constipation in the outpatient clinicsof pediatric surgery at a university hospital in Istanbul between 1 June 2009-1 June 2010.A total of 146 children and their parents who agreed to participate in the study wereincluded. The data of this descriptive cross-sectional study were obtained by using aquestionnaire which was evaluated by appropriate statistical analysis.Results: About half of the children in the study were between 1-3 years old and females.We detected that in approximately half of the children constipation problem beganduring transition period from solid foods before age 1. The majority of childrenexperienced abdominal pain, bloating, stool retention, fear and anxiety during bowelmovements, hard/painful defecation, increased stool volume and fecal mass; and thatthough it varied according to age groups, most of the children drank olive oil and fruitjuice to overcome constipation. Families of children in all age groups affected in similarproportions by constipation problem and this problem did not affect sibling relations. Discussion: Risk factors for constipation were found to be under 4 years of age, startingadditional/solid foods before 6 months, starting school, having family members withconstipation, feeling fear and anxiety during defecation and having symptoms arising fromstool retention such as abdominal pain, abdominal bloating, and hard and painful defecation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 10 Sayı: 1 |