Kistik fibrozis, kistik fibrozis transmembran kondüktans regülatör (KFTR) geninde meydana gelen mutasyonların neden olduğu, solunum sistemi başta olmak
üzere epitel dokuya sahip hücrelerin tümünü etkileyen klinik olarak ilerleyici akciğer hastalığı ile karakterize otozomal ressesif geçişli kalıtsal bir hastalıktır.
Bireylerin yaklaşık olarak %90’ında pankreatik yetersizlik ve bununla birlikte malabsorbsiyon durumu görülmektedir. Hastalığın patogenezinde yer alan kronik
enfeksiyon ve artmış enerji gereksinimi, malabsorbsiyonlar ile birlikte yetersiz beslenme için risk oluşturmaktadır. Malabsorbsiyonlar nedeniyle mikrobesin
ögelerinin emiliminde azalma, gereksinimdeki artış, yetersiz alım ve bu durumun sonucu olarak hastalığın kötü prognozu, yaşam kalitesinin ve süresinin
azalmasına neden olmaktadır. Kistik fibroziste beslenme durumu değişikliklerinin belirlenmesi, buna yönelik erken ve uygun beslenme müdahalelerinin yapılması
gerekmektedir. Kistik fibrozisli bireylerde yaşam boyunca büyüme ve beslenme durumunun takip edilmesi önerilir. Pankreatik enzim replasman tedavisi (PERT),
hidrasyon ve elektrolit dengesi ile birlikte yaşamın erken dönemlerinde diyetisyen kontrolünde optimal beslenme durumu sağlanmalıdır. Kistik fibroziste optimal
beslenme, doğru pişirme yöntemleri ile birlikte diyet ile mikrobesin ögeleri alımında etkili olmasına rağmen, bu hastalarda mikrobesin ögeleri yetersizliği
önlenemeyebilmektedir. Bu durumda optimal beslenme ile birlikte rehberlerin önerileri göz önünde bulundurularak, bireylerin gereksinimine ve biyokimyasal
değerlerine uygun vitamin-mineral desteğine gereksinim duyulmaktadır.
Cystic fibrosis is an inherited disease with an autosomal recessive transition,
characterized by a clinically progressive lung disease, which is caused by mutations
occurring in the transmembrane conductance regulator (KFTR) gene, affecting all
cells with epithelial tissue, especially the respiratory system. Approximately 90%
of individuals experience pancreatic insufficiency and malabsorption. Chronic
infection and increased energy requirement in the pathogenesis of the disease,
together with malabsorption, pose a risk for malnutrition. Decreased absorption
of micronutrients due to malabsorptions, increase in the requirement, inadequate
intake, and as a result, poor prognosis of the disease leads to decreased quality
of life and duration. Nutritional status changes should be determined in cystic
fibrosis and early and appropriate nutritional interventions should be made. It
is recommended to follow the growth and nutritional status throughout life in
cystic fibrosis. Optimal nutritional status should be provided in the early stages
of life, under the control of a dietitian, with pancreatic enzyme replacement
therapy (PERT), hydration and electrolyte balance. Although optimal nutrition in
cystic fibrosis is effective in diet and micronutrient intake with proper cooking
methods, deficiency of micronutrients in these patients can not be prevented. In
this case, taking into account the recommendations of the guidelines along with
optimal nutrition, vitamin-mineral supplements in accordance with the needs and
biochemical values of individuals are needed.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 19 Sayı: 1 |